Zárfeltörés a filmekben és a valóságban

A betörések száma még napjainkban is igen magas. Ám, amikor azt halljuk, hogy betörés, a legtöbbek fejében nem a valóság jelenik meg, hanem a filmekből ismert módszerek, például az, hogy a betörő, kis fém drótokkal piszkálgatja a zárat a legnagyobb csendben és odafigyeléssel, de sokan ugyanezt a műveletet egy hajtűvel képzelik el. A bankkártyás zárnyitást is gyakran alkalmazzák a filmekben, de előbb fogja egy betörő berúgni az ajtónkat, mint ezekkel a módszerekkel próbálkozni, ugyanis ezek mind időigényesek, és nem is fognak a valóságban úgy működni, mint a filmeken.

A valóság sokkal kiábrándítóbb, ugyanis a betörők nem ilyen fém precíziós műszerekkel a zsebükben járnak, hanem inkább kalapáccsal, fogóval, feszítővassal és csavarhúzóval, vagyis olyan eszközökkel, amik bárki szerszámosládájában megtalálhatóak. A leggyakoribb zárfeltörő módszerek ugyanis az ajtó felfeszítése, a zárroppantás, ami a zárbetét megroppantását jelenti, de a zárfeltúrás is meglehetősen gyakori. Ezeket a módszereket számos záron lehet kivitelezni, melyek még mindig forgalomban vannak. De mit tehetünk mi?

Így védekezzünk a zárfeltörés ellen, avagy miért válasszunk Elzett zárat?

A betörők elleni védekezés alapja, hogy megfelelő zár kerül az ajtóra, például Elzett zár. Ezek a zárak minőségi anyagból készülnek, vagy szétverni hangos és időigényes lenne. Emellett védelemmel is el vannak látva a leggyakoribb módszerek ellen, a masszívabb anyag pedig még arra is garancia, hogy ha maró folyadékkal öntik le őket. Ez nem annyira gyakori módszer, de megeshet. Ha zárat választunk, mindenképp olyan legyen, ami védelemmel ellátott, erős anyagból készül, ugyanis a silány zárakat a már említett módszerekkel könnyű feltörni.

Amire szintén érdemes figyelni, hogy maga az ajtó is minőségi és biztonságos legyen. Egy vetemedett ajtó esetében a betörők nem fognak vacakolni a zárral, szimplán felfeszítik magát az ajtót, vagy egy feszítővassal kimozdítják a keretből, és már bent is vannak. Egy rossz ajtóban hiába van minőségi zár, nem lesz megfelelő a védelem.