Zárcsere vagy zárbetétcsere? Mikor melyiket válasszunk?

Amikor gond van a zárral, akkor egyből a zárcserére gondolunk, viszont nem minden esetben ez lesz a legjobb megoldás. Vannak esetek ugyanis, amikor a zárbetétcsere is elegendő, és nem kell rögtön zárcserében gondolkodni. De mi is a különbség a kettő között? Nos, ez roppant egyszerű. A zárcsere, ahogy a neve is mutatja a zár cseréjét jelenti, a teljes zárét. Ilyenkor minden alkatrész kicserélésre kerül. A zárbetétcsere azonban csak a zárbetétre vonatkozik, vagyis csupán egyetlen alkatrész kerül kicserélésre, mégpedig az, amelyikben a kulcs forog. Értelemszerűen tehát, ha a kulccsal van gond, akkor elég lehet a zárbetétcsere is.

Amennyiben a zár rendben van, viszont a kulcs okoz némi gondot, nem kell az egész zárat lecserélni, legalább is a legtöbb esetben. Amennyiben csak új kulcs kell, mert költöztünk, elköltözött a régi párunk, esetleg másik albérletbe mentünk, akkor mindenképp célszerű zárbetétet cserélni, persze csak akkor, ha maga a zár rendben van. Kulcsvesztés esetén is elég lehet a zárbetét cseréje. Az is megeshet, hogy akad a zár, és a zárbetétben van valami sérülés, ami ezt okozza. Ilyenkor sem szükséges a teljes zár cseréje.

Amikor a zárcsere lesz csak a jó megoldás

Azonban van egy olyan eset, amikor figyelembe kell vennünk, hogy nem úszhatjuk meg a zár kérdését pusztán annyival, hogy lecserélünk egy alkatrészt, történetesen a zárbetétet. Ha a zár megsérült, törött, és nem működik rendeltetésszerűen, akkor bizony nem tehetünk mást, zárat kell cserélni. Nem érdemes halogatni, és csupán egy-két alkatrészt kicserélni, mert egy sérült zárat könnyebben feltörnek, ezt pedig akkor sem érdemes kockáztatni, ha van biztosításunk.

A másik eset, ami még eshet, hogy csak a zárcsere a jó megoldás, ha az ajtón nem jó minőségű zár van. A lakásbiztosítás kötésekor érdemes megvizsgálni a zárat, de akkor is, ha nem akarunk biztosítást. Egy silány, olcsó vár nagy kockázat, ezért érdemes helyette egy minőségi darabot választani, olyat, ami védelemmel is el van látva.