Tények és tévhitek a zárfeltörő módszerekről

A betörések száma még manapság is meglehetősen magas, de még mindig sokan téves elképzelésekkel rendelkeznek a zárfeltörésről.

Emiatt pedig nem a megfelelő zár kerül fel az ajtókra, egyrészt, mert azt gondolják, hogy a silány zár is jó, mert sűrűn lakott környéken lakunk, másrészt mert olyan védelemre költenek, amire nem is kellene. De lássuk, hogy mik a leggyakoribb tévedések, és mik a hozzájuk tartozó tények.

Hajtű és bankkártya: sokan még mindig elhiszik, hogy ezekkel a filmekben gyakran használt módszerekkel is fel lehet törni egy zárat, és a betörők is megteszik. Nos, ez egyáltalán nincs így, részint azért, mert ezek a módszerek nem is igazán működnek, részint, mert ha mégis, akkor időigényesebbek, amit viszont egy betörő nem kockáztatna meg.

Társas házi lakás ajtajánál nem próbálkoznak, mert úgyis észreveszi valaki: ha megnézzük a bűnügyi statisztikákat, akkor a társasházi lakások esetében sem lesz kisebb arányú a betörések száma. Legyen szó társasházról, családi házról vagy panelről, mindenhol történik betörés. Ha azzal nyugtatjuk magunkat, hogy majd a szomszéd észre fogja venni a betörőt, akkor nagyot fogunk csalódni. Egy sűrűn lakott házba nem mindenki ismer mindenkit, pláne nem az összes ismerősét és rokonát, így nem fogja tudni, hogy aki épp az ajtó előtt maszatol, az ismerős vagy betörős.

A betörés zajjal jár, a szomszéd meg fogja hallani: nos, ez hasonló ahhoz, minthogy az idegent észre fogják venni. A betörés ugyanis nem jár akkora zajjal, mint hinnénk. A legtöbb módszer halk és gyors, akár 5 másodperc alatt is kinyílhat egy ajtó, így valószínű, hogy senkinek sem fog feltűnni.

Fésűzés és rezegtetés is gyakori módszer: ez egy meglehetősen gyakori tévedés, ugyanis ez a módszer nagy szaktudást igényel, így leginkább a szerelők tudják ezzel a módszerrel kinyitni az ajtókat. Természetesen vannak zárak, melyek ez ellen a módszer ellen is védenek, és erre azért érdemes felkészülni, mert sosem tudhatjuk, hogy az ajtó előtt álló betörő véletlenül nem egy kirúgott zárszerelő véletlenül.