Minőségi Elzett zárakkal a betörők ellen

Manapság még mindig nagyon magas a betörések száma, aminek az az oka, hogy sokan választanak silány zárakat az ajtókra.

Ennek persze leginkább anyagi okai vannak, mert a munkadíjon nem nagyon tudnak spórolni az emberek, ha zárcseréről van szó, mert nem merik megkockáztatni, hogy rosszul kerüljön fel a zár, mert akkor tuti, hogy bemegy rajta valaki. Sajnos a helyzet az, hogy a silány zárak esetében is ugyanez a helyzet. Drága zárat vásárolni igen is megéri, még akkor is, ha pontosan tudjuk, hogy ezek is feltörhetőek, hiszen feltörhetetlen zár nem létezik.

A drágább zárak viszont, mint ahogy az Elzett zárai is védelemmel vannak ellátva, masszívabbak, tömörebbek, tehát megéri őket választani. A drágább zárak ugyanis bár feltörhetőek, de ez a művelet sokkal tovább tart, mint a silány zárak esetében, zajosabb is művelet, ezek pedig növelik a lebukás kockázatát, amit nem szeretnek megkockáztatni a betörők. A drágább zár tehát elrettentő erővel bír, hiszen nem lehet olyan egyszerűen kinyitni, sokszor speciális eszköz kell hozzá, mivel a gyakori zárfeltörő módszerek ellen védve van.

Amiét nem szabad silány zárakat választani

Persze lehet mondani, hogy egy kicsivel erősebb anyagért nem éri meg a dupláját vagy a tripláját fizetni egy zárnak, mert jó lesz az olcsóbb modell is. Társasházban lakunk, sok a lakó, úgyis észreveszi valaki, ha matat az ajtónknál egy idegen. A valóság azonban az, hogy nem veszik észre, mert a silány zárak akár 5 másodperc alatt is fel lehet törni. A betörő odalép az ajtóhoz, és már bent is van, így nem tűnik fel senkinek. A zaj sem akkora, hogy előszaladjanak a szomszédok, hiszen bárki üthet be egy szöget a falba, vagy épp fúrhat egy lyukat, használhatja a porszívót.

És ne legyenek illúzióink, a betörők a silány zárakra utazni, hiszen ezeket könnyen ki lehet nyitni, vagyis azzal, hogy ilyet választunk, tálcán kínáljuk a lakásunkat a betörőknek. Érdemes tehát drágább zárat választani, melyek el vannak látva valamilyen zárfeltörő módszer elleni védelemmel, mert így a betörők inkább egy könnyebb prédát keresnek, nem próbálkoznak nálunk. Persze vitathatatlan, hogy a drágább zár sem garancia semmire, de megelőzésképpen mindenképp jó megoldás.