Mi lapul a betörők táskájában, avagy mit rejt a betörők eszköztára?

A betörések száma még mindig nagyon magas Magyarországon, annak ellenére, hogy már egyre többen cserélik le a silány zárjaikat minőségi darabokra. Persze még mindig sok olyan lakás van, amit csak egy olcsó, kínai zár véd, ami szinte nem is véd. Ezeket a zárakat ugyanis akár 5 másodperc alatt fel lehet törni, és nem, természetesen nem a hajtűnyitásos módszerre gondolunk. A betörők eszköztára ugyanis a valóságban nagyon más, mint a mozivásznon, ugyanakkor sokkal kevésbé speciális eszközöket tartalmaz, mint gondolnánk.

Először is gyorsan el is oszlatunk egy tévhitet: a hajtűvel vagy dróttal való ajtónyitás csak a mesékben létezik. Na, jó, ez azért túlzás, mert ki lehet nyitni egy zárat amúgy egy dróttal is, ha elég ügyesek vagyunk, de a betörőknél nem fogunk ilyet találni, maximum a lányos apukáknál. A bankkártyás trükk sem működik a valóságban, legalább is betörési céllal biztosan nem, de speciális eszközből is jóval kevesebb van egy betörőnél, mint gondolnánk. Mert lássuk be, azért az nem túl életszerű, hogy olyan eszközzel flangál valaki, amit egy rendőr messziről kiszúr, hogy zárfeltörő fésű vagy ilyesmi.

A leghétköznapibb szerszámokkal is fel lehet törni egy zárat

Nem állítjuk, hogy a betöréshez nem használnak speciális megoldásokat, de a legtöbb esetben, főleg az olcsó zárak esetében a leghétköznapibb szerszámokra érdemes gondolni, mint a kalapács, a fúró, a feszítővas, vagy a csavarhúzó. És ne legyenek illúzióink, még így sem fogja észrevenni a legtöbb szomszéd. Ha családi házas övezetről van szó, akkor a legtöbben nem is figyelik, mi zajlik az utcán, azt meg pláne nem, hogy hogy 10-20 másodperce ki állt meg a szomszéd kapuja előtt. Lakások esetében sem jobb a helyzet.

A soklakásos társasházakban a lakók jobbára nem ismerik egymást annyira, nem tudják, hogy ki idegen és ki lakó, vagy éppen ki látogató. Így pedig egy ismeretlen arc nem jelent nagy feltűnést. A zaj sem fog feltűnni szinte senkinek, mert egy kalapácsütés vagy egy reccsenés az ajtón bármilyen felújításból vagy szerelésből származhat.