Feltörhetetlen zár létezik?

A zárak az elmúlt években hatalmas fejlődésen mentek keresztül. Nemcsak az okoszárak esetében tapasztalni ezt a fejlődést, hanem a hagyományos zárak tekintetében is. Ma már léteznek olyan minőségi zárak, melyek betörésvédelemmel vannak ellátva, így a leggyakoribb betörési módszerek ellen védelmet nyújtanak, strapabíróbbak, több pont záródnak, és nem egy hagyományos tollas kulccsal nyílnak. A kérdés persze az, hogy ezek a zárak akkor feltörhetetlenek is? A valóság az, hogy sajnos nem.

Jelenleg nem létezik olyan zár lakossági használatra, amelyet ne lehetne feltörni, ha pedig mégis, az az átlagemberek számára megfizethetetlen lenne, és valószínűleg felesleges pénzkidobás is. Nincs olyan zár, amit előbb vagy utóbb ne lehetne feltörni. A betörők is fejlődnek, nemcsak a zárak, és ha egy helyre valaki nagyon be akar jutni, akkor megtalálhatja a módját. Még az okoszárak is feltörhetőek, persze ezekhez általában már hacker kell, de akkor sem mondható ki 100 %-ra, hogy nem lehet őket kinyitni.

Ha minden zárat fel lehet törni, miért válasszunk mégis minőségi zárat?

A kérdés jogos, miért is költsünk el nagy összegeket egy drága zárra, ha azt is fel lehet törni, miért nem jó az olcsó zár? A helyzet az, hogy bár minden zár feltörhető, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen könnyen és zajtalanul. Az olcsó zárak esetén akár 5 másodperc is elég lehet egy tapasztalt betörőnek, viszont egy minőségi Elzett zár esetén ez az idő perceket vagy órákat is jelenthet. Márpedig a betörőnek sem mindegy, hogy 5 másodpercig ácsorog egy ajtó előtt, vagy percekig, órákig.

Minél tovább tart a művelet, annál nagyobb a lebukás veszélye. A betörők pedig ritkán szeretnek kockáztatni, ha nincs erre szükség. A másik ok, ami miatt a minőségi zár a jó választás, hogy a lakásbiztosítások más esetben általában nem érvényesek, és betörés esetén a biztosító csak akkor fizet, ha minőségi zár van az ajtón. A védett zár valós védelmet jelent, még ha nem is jelent 100 %-os biztonságot, így ezeket érdemes inkább választani.