Befagyhat egy bejárati ajtózár?

Az idei tél bár meglehetősen enyhe, de azért voltak hidegebb napok, így a fagyás sem ritka jelenség. Mivel az autózárak képesek befagyni, így érdekes kérdés, hogy a bejárati ajtók zárja járhat-e ugyanígy. Kapuk esetén történhet ilyesmi, akkor pont a bejárati ajtók zárjai úsznák meg ezt? Ugyebár az autózárak esetén ez főleg autómosás után történik, amikor nem szárad ki a zár, és a bekerült víz belefagy a zárba. A kapuk esetén is megeshet ez a csapadéknap köszönhetően, hiszen eső után jöhet fagy is, bár ez nem olyan gyakori, mint az autózárak esetén.

A bejárati ajtók fagyása viszont meglehetősen ritkán esik meg, még ritkábba, mint a kapuk esetén. A bejárati zárak ugyanis lényegesen védettebbek általában, és eső sem éri őket olyan mennyiségben vagy szögben, hogy a víz a zárba kerüljön. Ennél fogva pedig, ha nem került víz a zárba, akkor belefagyni sem tud. Az persze megeshet, hogy deres, jeges lesz a kilincs, de ez a zár működését jellemezően nem befolyásolja, nem okoz akkora gondot.

Ha a fagyás nem okozhat nagy gondot, akkor mi?

Fagyásra tehát nem kell számítani a bejárati ajtók esetében, különösen hazánkban, ahol meglehetősen enyhe az időjárás télen is. A kiszáradás azonban nagyon gyakori gond a zárak esetében. Amikor megveszünk egy zárat, akkor azt a gyártás során megfelelő kenéssel látják el, így pedig a zár tökéletesen működik. Idővel azonban a zár kiszáradhat, eltűnhet belőle a kenőanyag, ez viszont már gond, mert akadást okozhat. Elsőre nem tűnik akkora gondnak, hogy akad a zár, hiszen egy kis feszegetéssel meg is oldjuk, de ha nem teszünk valamit, akkor a kulcs a zárba szorulhat, sőt, akár bele is törhet.

Hogy ezt megelőzzük, érdemes minél előbb biztosítani a megfelelő kenést. Ehhez háztartási zsiradékot nem szabad használni, tehát a sertészsír, liba vagy kacsazsír, olíva vagy napraforgóolaj nem jó megoldás. Jobban járunk, ha zárolajat veszünk, grafitport, esetleg WD 40 univerzális kenőanyagot használunk. Ha viszont a kenés ellenére visszatér a probléma, érdemes zárszerelőt hívni.