A biztosító elfogadja az Elzett zárakat a lakásbiztosításokhoz?

Amikor lakásbiztosítást kötünk, akkor nemcsak arra kell figyelnünk, hogy a megbeszéltek szerint fizessük a biztosítás díját, hanem arra is, hogy minden feltételt betartsunk, ami az egyes kárfajták esetén kötelez minket. A betörések esetén például csak akkor fizet a biztosító, ha megfelelő zár kerül fel az ajtóra, ellenkező esetben nem. Ezen sokan buktak már el a biztosítási összeget, mert nem tudták, hogy zárat kellett volna cserélniük. Nem véletlen mondják, hogy érdemes elolvasni az apró betűs részeket is egy szerződés esetén.

Bár a biztosítások szabályai és útmutatói nem apró betűsek, de sokan nem nézik meg őket alaposan, csak a szerződést olvassák el. Pedig mindenképp célszerű elolvasni, hogy pontosan mi is vonatkozik ránk. A zárak esetében védelemmel ellátott zárat kell választanunk, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyet. Mivel az Elzett zárak minőséget képviselnek, joggal gondolhatjuk, hogy a biztosító el fogja őket fogadni, de ez nem mindig ennyire egyértelmű. Érdemes kideríteni, hogy pontosan mit vár tőlünk a biztosító, és ennek fényében választani zárat.

Így tudjuk kideríteni, hogy megfelelőek-e az Elzett zárak a biztosítónk számára?

Először is előbb a biztosító háza táján érdeklődjünk. A biztosítók esetén vannak útmutatók, a lakásbiztosításokra pedig a MABISZ útmutató vonatkozik, a zárakra vonatkozó leírásokat a betörésekkel kapcsolatos részben találjuk meg, pontosabban a betöréses lopás- és rablásbiztosítás technikai feltételei című ajánlásban. Itt pontos leírást találunk arra vonatkozóan, hogy az egyes zárfajták közül melyet fogadja el a biztosító. Pontos és részletes leírás ez, mindenképp érdemes elolvasni, vagy akár magunkkal vinni zárválasztáshoz.

Általánosságban elmondható, hogy azokat a zárakat fogja elfogadni a biztosító, melyek MABISZ tanúsítvánnyal rendelkeznek, vagyis megfelelnek a MSZ EN 1303 szabványnak. Az Elzett zárak esetében érdemes megnézni a csomagolást, ugyanis az Elzett számos zárfajtát dob piacra, vannak egyszerűbb és biztonsági zárak is a termékpalettájukon, így megeshet, hogy nem minden Elzett zár felel meg a szabványnak.