Tévhitek a zárfeltörésről

Biztosan mindenki egyetért azzal, hogy nincsen olyan ajtó, amit ne lehetne valahogyan kinyitni. Tény, hogy a biztonsági megoldások száma egyre inkább nő, azonban a betörők is sokkal leleményesebbek, mint régen.

Ma már rengeteg módszer létezik a zárak feltörésére, nemcsak kalapáccsal eshetnek neki az ajtónknak, hanem sokkal kifinomultabb technikák is léteznek. Ha mi is zárcserén gondolkodunk, akkor érdemes tisztában lenni a létező módszerekkel, hogy legalább megpróbálhassunk védekezni ellenük. Az sem mindegy, hogy milyen zárat választunk, de még mindig léteznek bizonyos tévhitek.

Az egyik ilyen a bankkártyás módszer lehetne. Biztosan sok filmben találkoztunk már azzal, hogy a betörő csak előkap egy kártyát, és pár másodpercen belül bent is van a lakásban.

Nos, ez tényleg nem lehetetlen, viszont ehhez nagyon rossz minőségű zárra van szükségünk. Egy komolyabb zár esetén sem a bankkártya, sem a hajtű nem fog áthatolni, ráadásul a hosszú piszmogásra valaki felfigyelhet, így a betörők körében sem annyira felkapott. A filmek persze még mindig szeretik.

Mit tehetnek a profik?

A fésűzés vagy rezegtetés már kifinomultabb módszernek számít, de ehhez szaktudás és gyakorlat is kell. Nagy valószínűséggel hamarabb fogja alkalmazni egy szakember, mint egy betörő.

Emellett érdemes megemlíteni a savazást is, mivel ez is inkább tévhit, semmint valóság. Tény, hogy egy erősebb sav megrongálhatja a hagyományos zárakat, azonban ez nem jelenti azt, hogy ezután egyetlen mozdulatra kinyílnának. Persze, ma már választhatunk olyan zárrendszereket, amik savállók, azonban erre felesleges külön költeni.

Azonban ne érezzük magunkat biztonságban akkor, ha silány zárral védjük az otthonunkat, mivel ezt még a kezdő betörők is megpróbálhatják feltörni. Egy egyszerű zárnál akár egy kalapáccsal vagy egy fogóval is be tudnak jutni a lakásba, sokan pedig simán szétfúrják a zárat.

Sajnos nem szabad abban reménykedni, hogy a szomszédok fel fogják kapni a fejüket a zajra. A jobb cilinder zárak mellett a fúrás is tovább fog tartani, és bár megadják magukat, viszont a betörőnek nem szokott ennyi ideje lenni.