Miért nem szabad silány zárat választani a bejárati ajtóra?

Amikor a bejárati ajtózár kérdése felmerül, sokan már előre rettegnek, hogy milyen drága lesz kicseréltetni a zárat, hiszen a zárak ára is csak felfelé megy, ahogy minden másé manapság. De nincs mit tenni, zárcserére van szükség. Be is megyünk a legközelebbi zárszaküzletbe, esetleg barkácsáruházba, ahol aztán a silány, olcsó záraktól a drága, minőségi darabokig mindenféle zárral találkozunk. Tanakodunk, melyik legyen, majd az olcsó mellett döntünk, mondván, jó lesz nekünk az, hozzánk úgysem fognak betörni.

Ez pedig nem biztos, hogy jó gondolkodás. Jobb félni, mint megijedni, tartja a mondás, és bár az olcsó zárak ára valóban kedvező, a minőségük már közel sem az. Ezeket a zárakat ugyanis akár 5 másodperc alatt is fel lehet törni, és ha lehet, akkor miért is ne tenné valaki? A betörők kifejezetten ezeket a zárakat keresik, mert könnyen és gyorsan be tudunk jutni a lakásba, és minek is kockáztatnák a lebukást egy drágább, nehezebben feltörhető zárral?

Amit egy Elzett zár tud, de egy silány zár nem

Az Elzett zárak minőséget képviselnek a zárak piacán, és bár valóban drágábbak, mint silány, kínai társaik, viszont velük szemben van egy hatalmas előnyük. Mégpedig az, hogy a legtöbb esetben védelemmel vannak ellátva, így ellenállnak a leggyakoribb betöréses módszereknek, mint a zártörés, zárfeltúrás, fésűzés vagy zárroppantást. Ezek a módszerek ugyanis egy silány zárnál még működnek, de egy minőség Elzett zárnál már aligha.

Persze szó sincs arról, hogy az Elzett zárak feltörhetetlenek lennének. Nem, ezeket is fel lehet törni, ugyanakkor lényegesen nehezebb, és időigényesebb, mint az olcsó zárakat, így a betörők nem is feltétlen próbálkoznak ezekkel a zárakkal. Ráadásul a lakásbiztosításhoz is minőségi zár kell, hogy betörés esetén érvényes legyen, a silány zárakat pedig alapból nem fogadja el a biztosító, ezzel szemben egy Elzett zárat viszont igen. Jobban járunk tehát egy minőségi, drágább zárral, mint egy olcsó, de silány fajtával.