Miért ne vegyünk olcsó zárat?

Biztosan megszoktuk, hogy léteznek drágább és olcsóbb termékek. Vannak helyzetek, amikor az ár nem befolyásolja a minőséget, ez azonban a zárak esetében éppen nem igaz.

Sajnos sokan azt hiszik, hogy egy olcsó zárral csak spórolni tudnak, lehetetlennek tartják az ötletet, hogy valaki be akarjon törni hozzájuk. Azonban hiába lakunk sűrűn lakott környéken, vagy hiába van tele lakóval az épület, valószínűleg a kutya nem fogja észrevenni, ha valaki más otthonába megy be. Hiszen lehet, hogy éppen egy családtag bénázik a zárral, főleg akkor, ha nappal történik, és az idegen teljesen természetesen viselkedik. Meg aztán ki állna le számon kérni bárkit is?

Amennyiben a silány zár mellett döntünk, csak a betörőnek teszünk szívességet, aki pár perc alatt be fog jutni a lakásba. Ennyi idő alatt pedig senki sem fogja észrevenni.

Ráadásul, ha a rossz zár mellé rossz ajtót vettünk, akkor nemcsak a zár cseréjén kell elgondolkodnunk. Azonban mielőtt bárki is azt hinné, hogy egy zár kívül tart minden betörőt, tisztázzuk, hogy ez nem igaz. Azonban nem mindegyik fogja megpróbálni az olyan zárak feltörését, mint például az Euro Elzett gyártmányai.

Mit mond a biztosító?

Van azonban még egy komoly érv, ami a minőségi zár mellett szól, ez pedig a biztosítás. Nagy esélyünk van rá, hogy a biztosító elzavar minket, ha silány minőségű zár mellett történt a rablás, bár ezt akkor tudjuk biztosra, ha jól elolvassuk az apró betűs részt is.

Általában pontosan meghatározzák, hogy milyen típusú zárat fogadnak el. Attól, hogy mi sokat fizettünk érte, még nem jelenti azt, hogy megfelel, úgyhogy csere előtt erre is gondoljunk.

Ha most vásárolunk lakást, vagy a felújítás mellett döntöttünk, akkor lehet, hogy érdemes megvizsgálni a zárak minőségét. Ne csak a bejárati ajtóra koncentráljunk, hanem az erkély és teraszok ajtajára is, mivel ott is gyakran próbálkoznak a betörők.

Dönthetünk még a csere mellett, ha elveszítettük a kulcsokat, vagy szeretnénk nyugodtan aludni éjszakánként. Ha nem tudjuk, hogy milyen zárat vegyünk, akkor a Kulcskirály szaküzlet a segítségünkre lehet.