Amikor elengedhetetlen a zárcsere

Amikor valami gond van a zárral, akkor sokan egyből arra gondolnak, hogy talán megússzák a dolgot egy gyors javítással, esetleg egy olcsóbb zárbetétcserével. Persze vannak esetek, amikor ezek is elengedőek. Ha elveszik a kulcsunk, netán ellopják, vagy ha csak új kulcsra van szükség, akkor egy zárbetétcsere is bőven elegendő. Ugyanakkor megeshet, hogy ez már nem elég, és jobban járunk, hogy inkább az egész zárat kicseréljük. Több ilyen helyzet is van, amikor nem ússzuk meg a zárcserét. Az egyik leggyakoribb ok, ha elromlik a zár.

Ez többféle módon is megtörténhet. Lehet, hogy kezdetben csak akadt a zár, mi pedig gyorsan megolajoztuk, viszont, ha a probléma rendszeresen visszatér, és az olajozás csak ideig-óráig oldja meg a gondot, akkor sajnos a csere elkerülhetetlen. Ugyanez a helyzet, hogy valaki megpróbálta feltörni a zárat, de nem járt sikerrel. A zár ilyen esetekben mindig sérül, és ha nem cseréljük ki, akkor a következő próbálkozást siker fogja koronázni. És persze az sem ritka, hogy valamilyen külső behatás miatt eltörik a zár, így ezt a helyzetet is csak cserével lehet orvosolni.

Esetek, amikor jó a zár, mégis érdemes cserélni

Ugyanakkor az sem ritka, hogy a zár tökéletesen működik, mégis érdemes kicseréltetni. Ez pedig akkor történhet meg, hogy silány zár került fel a bejárati ajtóra. Manapság még mindig nagyon sok olyan otthon van, ahol olcsó, kínai zárakat használnak. Ezeket sajnos akár 5 másodperc alatt fel lehet törni, sőt, a betörők sokszor ezekre is vadásznak. Ha ilyen zár van az ajtónkon, mindenképp érdemes a lehető leggyorsabban kicseréltetni.

A lakásbiztosítás megkötése komoly indokot is adhat arra, hogy biztonságosabb, védelemmel ellátott zárra cseréljük légi, silány zárunkat. A biztosítók ugyanis általában megszabják, hogy milyen zárakat fogadnak el, ezek hiányában pedig nem fizetnek kártérítést egy esetleges betörés esetén. Tény persze, hogy a védelemmel ellátott zárak sem feltörhetetlenek, viszont lényegesen nagyobb védelmet nyújtanak, mint olcsó társaik.