Amikor a zárbetétcsere is elegendő

Amikor valami gond van a zárral, sokan egyből kétségbe esnek, hogy na, most biztos ki kell cserélni az egész zárat, ami pedig nagyon drága lesz. Pedig ez nem feltétlen törvényszerű. Megeshet, hogy nem kell az egész zárat kukázni, bőven elegendő csak a zárbetétből szerezni egy újat. Ez legtöbbször akkor fordul elő, ha új kulcsra van szükség. Számos ilyen eset lehet, ami a régi kulcs helyett újra van szükség:

Költözés: mindegy, hogy új építésű vagy használt lakásról/házról van szó, a költözés után az első lépés mindenképp az legyen, hogy új zár kerül fel, ugyanis sosem tudhatjuk, hogy ki tett el magának egy kulcsot, hogy aztán visszatérhessen.

Új albérlet: azt sem tudhatjuk biztosra, hogy a főbérlő cserélt-e zárat a régi lakó után, illetve, hogy a lakó milyen körülmények között távozott. Jobb biztosra menni, és kérni egy zárbetétcserét.

Válás/szakítás: ha együtt éltünk a párunkkal, a kapcsolatunknak pedig vége lett, érdemes a zárat is lecserélni a távozása után. Sosem jó, ha régi párunk csak úgy visszajár, még akkor is ha a holmijáért jön.

Kulcsvesztés: a kulcsok vesztése gyakoribb, mint gondolnánk. Ha elvész egy kulcs, sosem tudhatjuk biztosan, hogy elveszett, vagy ellopták, a tolvaj pedig hazáig követhetett minket. Ha pedig a táskánkat lopták el, benne minden iratunkkal, tárcánkkal, kulcsunkkal együtt, akkor pedig már tudják, hová való a kulcs, ezért érdemes a lehető leggyorsabban kicserélni a zárbetétet.

Az sem ritka, hogy a zárba szorul vagy törik a kulcs, ilyen esetekben is bőven elegendő lehet a zárbetét cseréje, nem kell feltétlen a legrosszabbra gondolni. A zárbetétcsere gyorsabb, egyszerűbb, és persze lényegesen olcsóbb, mint a zárcsere.

Amikor nem lehet megúszni a zárcserét

Vannak persze esetek, amikor a zárbetétcsere önmagában nem lesz elég. Ha sérült, törött a zár, akkor nem ússzuk meg a cserét, de akkor sem, ha alapvetően ép a zár, de silány, olcsó, kínai fajta. Ilyenkor a legjobb megoldás, ha az egész zárat kicseréljük, nemcsak egy alkatrészt.