Az egyik leggyakoribb zárprobléma, ha akad a zár. Ezt a jelenséget mindenki ismeri. Próbálja bezárni, vagy épp kinyitni a bejárati ajtó zárját, de az csak nem akar sikerülni. A kulcs nem forog el a zárban, csak feszegetéssel, rángatással jön össze a dolog. Az akadó zár leggyakoribb megoldása, ha megolajozzuk, tehát biztosítjuk a megfelelő kenést. Sokan nem tudják, de a zárak kiszáradhatnak, ez pedig akadáshoz vezethet. Szerencsére ezt a műveletet egyedül is el lehet végezni, ám egyáltalán nem mindegy, hogy mivel.
Ha azt halljuk, hogy olajozás, egyből eszünkbe is jut az étolaj, mert hát az olaj, nem igaz? De nincs otthon, sebaj, mert van zsír, sertészsír, kacsazsír, libazsír, lehet választani. Ha étkezési zsiradékot használunk a zár megolajozására, jó esetben csak nem lesz sikeres a művelet, rossz esetben azonban nagyobb gondot okozunk, mint ami már eleve van. A zsír ugyanis meg tud ülni a zárban, és később zöldes trutyi formájában távozhat, teljesen tönkre téve a zárt. Az étkezési zsiradék használata tehát egyáltalán nem jó ötlet a zárak esetében, de ugyanez a helyzet a varrógépolajjal, motorolajjal, babaolajjal is, ezeket sem érdemes erre a célra használni.
Milyen kenőanyagot használjunk, ha akad a zár?
A zár olajozására többféle megoldás is létezik. Egyrészt vásárolhatunk zárolajat, melyet főleg barkácsboltokba és zárszaküzletekbe tudunk beszerezni. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor próbálkozhatunk olyan univerzális kenőanyaggal, mint a WD-40. A WD-40 zárolajozásra is jól használható, és a kialakításának köszönhetően könnyen a zárba juttatható a kenőanyag. A harmadik megoldás a grafitpor, mely szintén kapható barkácsboltokban. Akár az otthoni grafitceruzákból is nyerhetünk ki, de csak a grafit kerüljön a zárba, a ceruza fa részei ne.
Természetesen megeshet, hogy ezek a megoldások sem működnek, a probléma viszonylag hamar visszatér. Valószínűleg más okozza a gondot, nem a zár kiszáradása. Ilyenkor érdemes zárszerelőt hívni, aki valószínűleg cserét fog javasolni, ha az olajozás nem használ.