Tippek a betörők elijesztésére

Sokunk egyik legnagyobb félelme, hogy otthonunkat kéretlen személyek dúlják fel. Az addig annyira imádott otthoni biztonság érzete egyszerre szerte foszlik, hiszen idegenek járták át annak minden szegletét.

Ráadásul nagyon komoly anyagi károkat is elszenvedhetünk egy betörés során, hiszen legtöbbünk otthona már megannyi modern elektronikai eszközzel van felszerelve, otthon tárolhatunk készpénzt, ékszert vagy mozdítható bútort.

A betörők pedig általában jól átgondoltan dolgoznak. Kifigyelik otthonunkat és szokásainkat egyaránt, ezáltal pontosan felmérik a helyzetet. Sokszor hetekig készülnek egy-egy „munkára”, türelmesen megfigyelik, hogy mikor megyünk el otthonról reggelente, majd mikor érzünk haza esténként.

Továbbá szomszédjainkat is górcső alá veszik, hogy biztosan tudják, senki nem fogja őket megzavarni. Ha nem előzzük meg ezeket a problémákat a megfelelő eszközökkel, akkor bizony könnyen előfordulhat velünk is, hogy nem kívánatos személyek áldozataivá válunk.

Mivel tehetjük otthonunkat még biztonságosabbá?

Van pár olyan tipp, ami segít, hogy otthonunk még biztonságosabbá válhasson. Először is mindig érdemes minőségi zárat beszereltetni, hiszen az olcsó zárak általában másodpercek alatt kijátszhatók a profi betörők által. Ajánlott minden nyílászárót bezárni és ellenőrizni, mielőtt elhagyjuk otthonunk.

Az ablakokat, az erkélyajtót ugyanúgy zárva érdemes hagyni ilyenkor, hiszen nyitott állapotban gond nélkül felfeszíthetők. Gondoljunk itt a pince és kamra ajtókra is, amelyek általában nem utcafrontra néznek, emiatt jóval nyugodtabban tudnak rajtuk dolgozni a betörők.

A garázsajtót is minden esetben zárjuk, hiszen ez is egy potenciális betörési lehetőség. Soha ne bízzuk csak az elforgatható gombra garázsunk és otthonunk biztonságát, mindig gondolkodjunk előre.

Nagy segítséget nyújthat ezeken felül az is, ha a kapu és bejárati ajtó közelében, valamit a kert egyes részein mozgásérzékelő lámpákat helyezünk el. Ezek által sikeresebben tudjuk elijeszteni a betörőket, hiszen nagyobb az esélyük a lebukásra.