Öt eset, amikor nem szabad halogatni a zárcserét

Zárat cserélni senki sem szeret, mégis vannak esetek, amikor muszáj. Bizonyos esetekben a saját és családtagjaink biztonsága érdekében nem szabad halogatni a zárak cseréjét.

Sokan persze csak legyintenek, hiszen úgy gondolják, hogy hozzájuk nem fognak betörni, ráadásul a biztosító is fizet. Igen ám, de mi van akkor, ha valaki másnak is van kulcsa hozzánk úgy, hogy mi nem is tudunk róla? Bizony, vannak ilyen esetek, és jobb félni, mint megijedni alapon ezeket nem szabad félvállról venni, le kell cserélni a zárat.

A zárcsere nem túl bonyolult dolog egy hozzáértő szakembernek. Spórolni nem érdemes, egyrészt azért, mert egy silány zárat könnyedén feltör egy betörő, másrészt, mert ha nem a megfelelő zár kerül fel még a biztosító sem fog kár esetén téríteni, ezért jobb biztosra menni, és minőségi zárat tetetni a régi helyett.

De mik azok az esetek, amikor semmiképp sem halogathatjuk a zár cseréjét? Azt már tisztáztuk, hogy ezek olyan esetek, amikor valaki hozzájut a kulcsunkhoz. De hogyan lehetséges ez?

Kulcsvesztéstől a költözésig

A lopás csak az egyik eset, amikor valaki hozzájut a kulcsunkhoz. Természetesen ezt sem szabad félvállról venni. Ha elveszítjük a kulcsot, sosem tudhatjuk biztosan, hogy mi voltunk ügyetlenek, vagy valaki más volt nagyon ügyes.

Ha nincs meg a kulcsunk jobb lecserélni a zárat. De ezen túl is vannak olyan esetek, amikor valaki rendelkezik hozzánk kulccsal. Az egyik ilyen eset, ha lakást vagy házat veszünk, és a régi tulaj megtart magának egy kulcsot, vagy épp valamelyik rokona. Bár az adás-vételi szerződés kiköti az összes kulcs átadását, de sosem tudhatjuk biztosan, hogy nem maradt-e valakinél egy véletlenül vagy épp szándékosan.

Válás vagy szakítás esetén is ugyanez a helyzet. Még ha annyira előrelátóak is voltunk, hogy elkértük volt párunktól a kulcsait, sosem lehetünk benne biztosak, hogy nem másoltatott egyet magának. Ugyanez áll fenn akkor is, ha albérletről van szó, csak ilyenkor a régi lakó tarthat meg magának egy kulcsot.

Senkinek sem jó, ha akár ismerős, akár ismeretlen csak úgy megjelenik a lakásába hívatlanul, így érdemes ezeket megelőzni, és zárat cseréltetni.