Mit tud egy minőségi bejárati ajtózár?

Manapság még mindig nagyon sokan választanak olcsó, silány zárakat, leginkább spórolási szempontokat vesznek figyelembe a zárválasztásnál.

Pedig ez meglehetősen nagy hiba. A betörők ugyanis kifejezetten az olcsó, kínai zárakkal ellátott lakásokat keresik, hiszen az ilyen zárakat pár másodperc alatt ki lehet nyitni, és még azzal sem tudunk védekezni, hogy nálunk nincs ellopható érték. Nem is gondolnánk, hogy a betörők mi mindent képesek elvinni, hogy pénzzé tegyék. Ha bejutnak, semmi sem szent nekik, visznek mindent, ami mozdítható.

Érdemes tehát minőségi zárban gondolkodni. De mit is tud egy minőségi zár? Mielőtt bárki felvetné, hogy betörés biztosak-e az ilyen zárak, nos, teljesen nem, de egy betörőt eltántorít egy bonyolultabb, minőségi zár. Ezek a zárak ugyanis tömörebb, masszívabb anyagból készülnek, és nem lehet őket másodpercek alatt kinyitni. Persze nem feltörhetetlenek, de sokkal nagyobb zajjal jár a kinyitásuk, ráadásul időigényesebb is, mint egy silány zár, ami viszont növeli a lebukás kockázatát, így nem is próbálkoznak vele.

Védelemmel ellátott zár legyen vagy sem?

A minőségi zárak általában valamilyen védelemmel is el vannak látra, leginkább a leggyakoribb betörési módszerek ellen védenek. A leggyakoribb módszerek a zárfeltörés, fúrás vagy manipulálás, a minőségi zárak pedig úgy vannak kialakítva, hogy ezeknek a módszereknek ellenálljanak. Sok cég savállónak hirdeti a zárját, és bár ez nagyon jól hangzik, de ritka az olyan eset, hogy valamilyen vegyi anyag segítségével szeretnék kinyitni a zárat, így ezt a lehetőséget nem érdemes elsődleges szempontként keresni, amikor zárat választunk.

A védelemmel ellátott zárak azért is előnyösebbek, mint hagyományos társaik, mert a biztosítók is ezeket a darabokat fogadják el elsősorban. A lakásbiztosítás ugyanis csak akkor él, ha a megfelelő zár kerül az ajtónkra, ez pedig szinte minden esetben védelemmel ellátott zárat jelent. Akkor is érdemes ilyet választani, ha nincs lakásbiztosításunk, mert elrettentő lehet a betörők számára, ha pedig nincs lakásbiztosításunk, mindenképp érdemes megfelelően védekezni a betörések ellen.