Mit tud a biztonsági zár?

Otthonunk védelme egyre fontosabbá válik napjainkban.  Magyarországon egyre nő a betörések száma, a téli időszakban pedig már hamar sötétedik, mi pedig általában csak ezt követően érünk haza, ezért érdemes elővigyázatosnak lennünk.

Próbáljunk meg minél többet megtenni annak érdekében, hogy ne érjenek minket váratlan meglepetések. Otthonunk védelmi vonalában pedig a nyílászárók jelentik a legfőbb vonalat.

Ügyeljünk rá, hogy amikor elmegyünk otthonról, csukjunk be minden ablakot. Ne csak bukóra, mert azt könnyen befeszíthetik, mindig teljesen zárjuk be. A bejárati ajtót indulás előtt ellenőrizzük, hogy valóban kulcsra zártuk-e, a pótkulcsot pedig soha ne hagyjuk a ház körül.

Igaz, hogy praktikus megoldásnak tűnik, de nagyon veszélyes is, hiszen bárki kifigyelheti, hogy hol tartjuk, vagy egyszerűen szerencsés lehet, ahogyan megtalálja. A kulcsot mindig tartsuk magunknál és a széleskörű védelem érdekében válasszunk megfelelő biztonsági zárat.

Hogyan véd minket egy biztonsági zár?

A biztonsági zárak legfőbb ismérve, hogy nehéz feltörni őket. Nem feltörhetetlenek, ugyanis olyan zár nem létezik. A MABISZ besorolása szerint minél több időbe telik feltörni egy ajtót, annál biztonságosabb és a legbiztonságosabb ajtónál is csak kb. negyedórát adnak meg.

Ha jobban belegondolunk logikus is, hiszen a betörő legnagyobb ellensége az idő. Egy olyan zár, aminél túl sok időt kell eltöltenie, nagy kockázatot jelent, hogy esetleg lebukik, ezért inkább odébb áll és keres egy kevésbé biztonságos ajtót.

A megfelelő biztonsági zár egyedi kulccsal érkezik, és stabil, strapabíró anyagból van, legcélszerűbben acélból készül. Persze zárválasztásnál azt is figyelembe kell venni, hogy milyen anyagú ajtóba kívánjuk beszerelni, ez alapján tudjuk a zárat is kiválasztani.

A zsanérok száma és anyaga is fontos tényező, általánosságban a 3-4 zsanéros ajtók számítanak biztonságosnak és lehetőleg ezek készüljenek acélból, hogy ne lehessen egyszerűen leemelni az ajtót, illetve jobb legyen a teherbírása. Egy biztonsági zárral megőrizzük otthonunk biztonságát, így megéri egy drágább darabba befektetni, sokáig fog szolgálni minket.