Mit tegyünk, ha a nyaraló kulcsával történik baj?

Itt a nyár, a meleg, beindult a nyaralószezon. Sokan kerekednek fel, hogy kikapcsolódjanak. Van, aki saját nyaralóba, mások bérelnek. Ha a saját nyaralónkról van szó, akkor baj esetén könnyebben tudunk intézkedni. Ilyen eset lehet a is, hogy eltörik vagy elveszik a kulcs, esetleg ellopják. Ebben az esetben nem kell várnunk senkire ahhoz, hogy intézkedhessünk. Érdemes persze kulcsvesztés esetén végigjárni azokat a helyszíneket, ahol aznap jártunk, ahol elveszhetett a kulcs. Stand vagy egyéb látványosság esetén a pénztárnál érdemes rákérdezni, nem adták-e le a kulcsunkat.

Amennyiben igen, akkor a gond meg is oldódott, ha viszont nem, akkor nem marad nagyon más hátra, mint szerezni egy pótkulcsot, vagy kicseréltetni a zárat. Ha szerencsénk van, akkor két kulcsot vittünk magunkkal, a kulcs pedig a táskánkban tört el, nem pedig a zárban. Ilyenkor azért érdemes a környéken keresni egy kulcsmásolót, hogy ne legyen gond, ha a másik kulccsal is történik valami. Ha nincs kéznél a pótkulcs, és hozzá jutni sem tudunk, akkor hívjuk zárszerelőt, és cseréltessük ki a zárbetétet, mert ebben az esetben az is elegendő lehet.

Akkor is cseréltethetünk zárat, ha csak béreljük a nyaralót?

Ha nem a miénk a nyaraló, akkor nagyobb a gond, mert nem dönthetünk csak úgy, önhatalmúlag. Az első lépés mindenképp az legyen, hogy felhívjuk a nyaraló tulajdonosát, még akkor is, ha egy rokonunkról van szó. A tulaj ezután dönt, hogy hogyan oldja meg a helyzetet. Ha közelben van, és van nála pótkulcs, akkor oda is viheti, de ha erre nincs lehetőség, akkor szerelőt is hívhat. Ebben az esetben fontos, hogy a tulaj hívja a szerelőt, ne mi, ugyanis nem a miénk az ingatlan, és nehezen tudjuk majd igazolni, hogy jogunk van a zárcseréhez.

A tulaj hívjon szerelőt, és mondja el neki a helyzetet, vagyis hogy nem ő lesz a helyszínen, hanem a bérlői, nyaralói. Arról is egyeztessen előre, hogy zárcserét vagy zárbetétcserét kér, illetve hogy hogyan kell fizetni, készpénzben vagy utalással. A költségeket természetesen mi fogjuk fizetni, hiszen mi okoztuk a kárt, még ha véletlenül is.