Mit kell tudni az okos elzett zárakról?

Az okostelefonok egyre gyorsabban terjednek, így sok otthoni helyzetben találkozunk velük. Ilyen lehet a villany, vagy a hűtő és tévé kezelése, de ma már az elzett zárak is működhetnek hasonló alapon.

Rengeteg lehetőség van a piacon ahhoz, hogy a telefonunkról tudjuk irányítani a zárunkat, a különböző funkciók más-más lehetőségeket rejtenek, így magunk dönthetjük el, hogy melyik számunkra a legjobb választás.

Fontos pont, hogy az okos zárhoz legyen legalább egy kulcs, még akkor is, ha nem használjuk. Miért? Képzeljük el azt a szituációt, hogy pénteken későn érünk haza, és a telefonunk annyira lemerült, hogy már nem tudjuk bekapcsolni. Így az alkalmazásba sem tudunk belépni, és szó szerint kint ragadunk. Ilyenkor jól fog jönni a fizikai kulcs.

A legtöbb okos zárnál kamerát is kapuk, ami nemcsak képeket, hanem videót is tud készíteni az ajtó előtt álló személyről. Nem kell kinéznünk többé a kukucskálón, hanem egyetlen pillantást vethetünk a telefonra. Motoszkálásnál, vagy furcsa zajnál akár betörőt is foghatunk vele, így a képpel együtt azonnal hívhatjuk a rendőrséget.

Nem csak betörők ellen

Másik kényelmi funkció, hogy a telefonon be tudjuk állítani, hogy ki jöhet be a lakásba. Amennyiben vendégeket várunk, meg tudjuk adni az ő adataikat, és még csak el sem kell mennünk az ajtóig. Akkor is jól jöhet, ha nyaralni megyünk, és tudjuk, hogy a szomszéd reggelente fog átmenni a macskához. Ilyenkor engedélye lehet a belépésre, de csak az reggeli órákban.

Az okos elzett zárhoz járó alkalmazással figyelhetünk mindent. Látjuk, hogy ki mikor és mennyi ideig volt a lakásban. Ráadásul, ha módosítani akarjuk valamelyik beállítást, akkor azt a telefonunkon keresztül azonnal megtehetjük.

Léteznek nagyobb kapacitású zárak is, amikor hotelekbe és más létesítményekbe lehet telepíteni. Ezek érzékelik a tüzet, a füstöt, a gázt, de a szén-monoxidot is. Ilyen esetekben mindig riasztanak. Ehhez mind vezeték nélküli megoldást használnak, így nem kell tartani a kilométeres kábelektől sem. A bennük lévő akkumulátort nagyjából 2 évente kell tölteni.