Milyen zárat válasszunk a bejárati ajtóra?

A zárak kiválasztása egyszerűnek tűnhet. Felhívjuk a zárszerelőt, és megkérjük, tegyen fel egy zárat a régi helyett és kész. Esetleg elmegyünk a legközelebbi barkácsáruházba, és veszünk egyet, ami belefér a költségkeretbe.

Ez a megoldás azonban biztonsági szempontból nem biztos, hogy előnyös. A silány, olcsó zárak ugyanis nagyon könnyen feltörhetőek, ráadásul, ha van lakásbiztosításunk, akkor még a biztosító sem fogja elfogadni, és egy betörés esetén nemcsak a károkkal kell szembenéznünk, hanem azzal is, hogy fújhatjuk a kártérítést.

Emiatt érdemes a zárcserére is kicsivel több figyelmet fordítani. Először nézzük meg, hogy a biztosítónk mit vár el a zárak tekintetében ahhoz, hogy éljen a biztosítás. Ezután jöhet a szerelő, akivel mindenképp érdemes egyeztetni, hogy mit várunk el a zártól, ami felszerelésre kerül. Persze nem minden zár kerülhet fel minden ajtóba, így érdemes vagy szakemberre bízni az új zár beszerezését, vagy tudni mindent a meglévő ajtónkról, hogy a boltban pontos információk alapján tudjunk választani, és esetleg segítséget kérni.

Milyen védelemmel legyen ellátva egy zár, és mi az, ami felesleges?

A biztosítók számára leginkább azok a zárak fogadhatóak el, amelyek valamilyen védelemmel vannak ellátva. A zárak védelme is sokféle lehet. Alapvetően a leggyakoribb zárfeltörő módszerek ellen védik őket, egy zár akár többféle védelemmel is el lehet látva. Vannak azonban olyan „védelmek” melyek csak jól hangzanak, de valódi hasznuk nem igazán van. Nem azért persze, mert nem védenének, hanem azért, mert az adott módszer nem igazán jellemző, és valószínű, hogy nem is kerül rá sor, így felesleges.

Ilyen például a savazás elleni védelem. Ilyenkor tömörebb anyagból készül egy zár, így a kémiai szerek ellen védelmet nyújt. Ugyanakkor ez a módszer rendkívül ritka, a szakemberek nem is igen találkoztak ilyesmivel. Ha egy zár ez ellen is véd, akkor jó, de ne ez a védelem legyen az elsődleges. A fésűzés, zártörés és manipulálás sokkal gyakoribb, inkább ezek ellen védett zárat válasszunk, ha tehetjük.