Milyen zár kerüljön fel egy kamasz gyerek szobájának ajtajára?

Egy szülő természetesen mindig a legjobbat szeretné a gyermekének, éppen ezért az ő légterét is próbálja a lehető legpraktikusabbra, és legtökéletesebbre megalkotni.

A gyermek a szobájában alszik, játszik napközben, így fontos, hogy ez a helyiség úgy legyen kialakítva, hogy a gyermek ne csak jól, de biztonságban is érezze itt magát.

Általában egy anyuka nagy izgalommal válassza ki a gyerekszobába kerülő függönyöket, szőnyegeket, és bútorokat, de a szoba megálmodása során kevés hangsúlyt kap a szoba ajtajának zárja. Ez érthető, hiszen a zárnak nincs is annyira fontos funkciója, egészen addig, míg a gyermek el nem kezd kamaszodni, amikor igényli a privát szférát és az egyedüllétet.

Mit tegyünk akkor, ha a kamasz gyerekünk szeretné bezárni a szobája ajtaját?

Előbb-utóbb bekövetkezik az a korszak a gyermekeknél, mikor a gyermek szeretne teljesen egyedül külön vonulni a saját szobájába, és azt kéri a szüleitől, hogy hadd zárhassa be a szobája ajtaját időnként. Az is gyakori, hogy a 13-15 éves fiatalok, akkor szeretnék a szobájuk ajtaját bezárni, mikor nincsenek otthon, hiszen csak így bizonyosodhatnak meg róla, hogy amíg nem tartózkodnak otthon, senki nem fog a holmijukhoz nyúlni.

A legtöbb szülő sajnos azonnal ellenkezni kezd, ha meghallja ezt a kérést, pedig talán ez a lehető legrosszabb, amit egy kamasz gyerekkel tehetünk. Célszerű lehet átbeszélni a dolgot vele, és találni egy olyan arany középutat, ami számára, és számunkra is elfogadható.

A kompromisszum a szülő-és a gyerek között szólhat arról, hogy bezárhatja a kamasz a saját szobáját, azzal a feltétellel, ha rendben tartja azt, és a szülőnél is lesz egy pótkulcs, így adott esetben be tud menni, ha szükség van rá.

A gyerekszoba esetében, a legjobb talán a tollas kulccsal működő zár lehet, főleg azért, mert ha ugyanilyen számozású zár kerül fel a lakás többi beltéri ajtajára is, akkor szükség esetén (például, ha a gyerek elhagyja a kulcsát) a másik szoba kulcsával is be tudunk jutni a szobájába.
Ennek a zártípusnak az egyetlen hátrányaként talán azt lehet megemlíteni, hogy ha egy kulcs belülről a zárban maradt, akkor kívülről nem tudjuk majd kinyitni az ajtót. Erre a problémára jó megoldás lehet a vészfunkciós zár, mellyel lehetőségünk van egyszerre akár két kulcsot is használni.