Milyen okok miatt lötyöghet a kilincs? Mi a teendő ilyenkor?

Lötyög, mozog a bejárati ajtónk kilincse? Talán nem kell túl nagy problémára gondolnunk ugye? Az emberek nagyon sokszor azt hiszik, hogy az ilyen „kisebb” problémákkal nem érdemes törődni, felesleges pénzkidobás lenne egy lötyögő kilincshez kihívni a szakembert, ám az igazat megvallva az ilyen és ehhez hasonló kis gondok igen nagy problémákat is elő tudnak idézni idővel.

Ha pedig időben reagálunk például egy lötyögő kilincsre, akkor rengeteg későbbi problémától fogjuk tudni megóvni saját magunkat.

A zárszerkezet megfelelő működéséhez természetesen elengedhetetlen az is, hogy a kilincs jól működjön. Általában minden kilincsnek van egy minimális holtjátéka, ezt azonban normál esetben használat során szinte észre sem vesszük. Ha azonban ez nem lenne, akkor a zárat nem tudnánk kényelmesen használni, ugyanis túlságosan feszülne az. Tehát ez a minimális mozgás megengedett, nem is jelent problémát, ám ha a kilincs nagyon lötyög, az igencsak zavaró tud lenni. 

Mi magunk meg tudjuk szerelni az lötyögő kilincset, vagy szükség van a szaktudásra?

Az emberek manapság, leginkább spórolási szempontok miatt szeretnének mindent saját maguk megjavítani, megszerelni.

Előfordulhat, hogy a szerkezet a gyakori használat során olyannyira meglazul, hogy már szinte csak az a kérdés, hogy mikor esik az szét, és mikor fog a kilincs a kezünkben maradni. Ezt pedig több dolog is okozhatja: Egyrészt lehetséges, hogy csak egy-két csavar lazult ki, másrészt okozhatja ezt a problémát az is, ha elfárad az anyag. Azt, hogy a kilincsünk pontosan mitől lötyög, laikus szemmel nem fogjuk tudni mi eldönteni.

Bár úgy tűnhet, hogy a probléma figyelmen kívül hagyása is megoldás lehet, ez valójában csak ideig-óráig fog működni.

A lötyögő kilincs valóban nem tűnik óriási, megoldhatatlan problémának, ennek ellenére a kilincs megjavítását inkább bízzuk szakemberre.  Ha ugyanis valamilyen alkatrész kopásáról van szó, akkor azt mi magunk biztosan nem fogjuk tudni megszerelni, bármennyire is szeretnénk.