Miért válasszunk minőségi zárat a bejárati ajtóra?

Amikor valami gond van a zárral, sokan már előre aggódnak, hogy zárcserére lesz szükség, az pedig nem lesz olcsó. Ha minőségi zárat akarunk, akkor bizony megeshet, hogy mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Ezért sokan inkább valamilyen olcsó zárat választanak, pedig ez egyáltalán nem jó döntés. Tény persze, hogy a minőséget meg kell fizetni, de egy jó zár többet nyújt, mint csak annyit, hogy jól mutat a bejárati ajtón, és elforog benne a kulcs.

Egy minőségi zár biztonságot jelent, hiszen masszív anyagból készül, és a legtöbb esetben olyan megoldásokkal, amelyek megakadályozzák a leggyakoribb betörési módszer sikerességét. Nem is gondolnánk, de egy olcsó zárat akár 5 másodperc alatt is fel lehet törni, tehát még azzal sem védekezhetünk, hogy hiába az olcsó zár, valaki észre fogja venni, hogy illetéktelen próbál hozzánk bejutni. Sajnos manapság már olyan gyorsan be tud jutni egy szakavatott betörő, hogy egy arra járó simán elhiszi, hogy az illető teljesen jogosan sétál be az adott ajtón.

Minőségi zárakat várnak el a lakásbiztosítások esetében is

A biztonság elsődleges kérdés, hogy a bejárati ajtóról van szó, és a biztosítók is azon az állásponton vannak, hogy csak akkor fizetnek egy betöréses lopás esetén, ha a biztosított mindent megtett, hogy ezt megakadályozza. Ez pedig azt jelenti, hogy megfelelő zárat szerelt fel az ajtókra. Tény persze, hogy a minőségi zárak sem teljesen betörésbiztosak, tehát nem feltörhetetlenek. Ugyanakkor mégiscsak kisebb eséllyel jut be rajtuk egy illetéktelen behatoló, mint egy silány zár esetében. A biztosítót tehát elvárják a minőségi, védelemmel ellátott zárakat, vagyis ha lakásbiztosításunk van, mindenképp ilyen típust kell választanunk.

Persze akkor is a minőségi zár a jó megoldás, ha nincs biztosítás a lakáson, hiszen ilyen esetben még fontosabb, hogy biztosítsuk lakásunk védelmét, mert ha megtörténik a baj, kártérítésre nem számíthatunk. A minőségi zárakat sokkal időigényesebb és zajosabb feltörni, így a betörők ritkábban is próbálkoznak velük.