Miért akad a bejárati ajtó zárja?

A zár akadása az egyik leggyakoribb zárprobléma. Biztos mindenki tapasztalata már legalább egyszer, hogy a kulcs nem akar elforogni, egy kis erőltetésre van szükség ahhoz, hogy tudjuk zárni, vagy ki tudjuk nyitni az ajtót. Néha ez csak egyszeri, eseti probléma, de megeshet, rendszeres, visszatérő, esetleg folyamatos gondról van szó. Sokan ilyenkor már pánikba esnek, hogy biztos valami nagy baj van, aminek a megoldás nagyon drága lesz. Pedig sokszor nem is akkora a baj, a megoldás pedig nem a zárcsere, hanem egy sokkal olcsóbb karbantartási feladat.

Természetesen az sem törvényszerű, hogy a gondot a zár okozza. Amikor elkezd a zár akadni, érdemes először a kulcsokat megvizsgálni, mert megeshet, hogy a kulcs okozza a gondot. A kulcsok sok sérülésnek, ütődésnek vannak kitéve a táskánkba vagy épp a zsebünkbe, és hiába készülnek fémből, gyakran eldeformálódnak, megsérülnek, ez pedig a zár akadását okozhatja. A megoldás a kulcs lecserélése, vagyis nincs más dolgunk, mint elvinni a kulcsot egy kulcsmásolóhoz, aki készít egy sérülés, deformálás mentes változatot a kulcsunkból, a probléma pedig már meg is oldódott.

Amikor nem a kulcs okozza a gondot, hanem a zár

Persze megeshet, hogy valóban a zár a ludas. A zárak akadásának leggyakoribb oka az, hogy a zár kiszárad, nem kap megfelelő kenést, ez pedig akadást okoz a szerkezetben. Ezt is nagyon könnyen lehet orvosolni, mégpedig azzal, ha megolajozzuk a zárat. Ehhez grafitport, zárolajt, vagy WD 40-et használhatunk, konyhai zsiradékot semmiképp. Sokan vannak, akik étolajjal, esetleg zsírral próbálkoznak, de ezek nem alkalmasak a probléma megoldására, sőt, még fokozhatják is a bajt. Úgyszintén nem tanácsos motorolajt, babaolajt vagy varrógépolajt használni a zárak olajozására.

Amennyiben az olajozás nem segít, akkor érdemes szakember segítségét kérni, de még ilyenkor sem biztos, hogy az egész zár cserére szorul. Lehet, hogy csak a zárbetétet kell kicserélni, és a probléma meg is oldódik. Jól látszik, hogy csak a legvégső esetben lesz szükség drága munkálatokra egy zárakadás esetén.