Mi az a pánikzár?

Otthonunk és saját magunk védelme elsődleges szempontot ajánlott, hogy élvezzen, amikor zárvásárlásról beszélünk. Fontos, hogy minőségi zárat válasszunk, amely több ponton záródik, lehetőleg erős anyagból, mondjuk acélból készüljön és valóban megnehezítse a betörők munkáját. Ezek a szempontok védenek bennünket a külső behatásokkal szemben, zárválasztás esetén rendkívül fontosak.

Azonban azokat a szempontokat is érdemes figyelembe venni, amelyek akkor is védenek bennünket, ha otthonunkon belül történik valami. Ha például hirtelen tűz ütne ki házunkon vagy lakásunkon belül, minden másodperc számít.

Ilyenkor egy elkeveredett kulcs, egy nehezen működő zár létfontosságú időt veszít számunkra. Éppen ezért ma már vannak olyan zárak, amelyek segítségével a külső tényezőktől is védhetjük magunkat, de az otthonunkon belüli atrocitások esetén is hamar kijutunk. Ezek a pánikzárak, amelyek megkönnyítik mindennapjainkat, segítségükkel nyugodtabban alhatunk.

Milyen fajtái vannak a pánikzárnak?

A pánikzáraknak több fajtája is létezik. Az egyik ilyen, amikor a zár belül kilincses, kívül viszont gombos. Ilyen típusú pánikzár esetén kívülről csak kulccsal lehet bejutni, belülről viszont kulccsal is és a kilincs egyszerű lenyomásával is kijuthatunk.

Egy másik típus a kívül-belül kilincses pánikzár. Ez a fajta zár, ha nincs bezárva, akkor kívülről és belülről is ugyanúgy könnyedén nyitható. Zárt állapotban azonban kívülről csak kulcs segítségével lehet bejutni, míg bentről ugyanúgy egyszerűen, a kilincs lenyomásával ki lehet menni.

Ez egy nagyon praktikus megoldás, hiszen rendkívül biztonságos, kívülről csak az juthat be, akinek kulcsa van hozzá, míg bentről bármikor kijuthatunk a helyiségből, kulcs segítsége nélkül. A legtöbb vészkijárat is ezen az elven működik, de bejárati ajtók esetén is nagyon praktikus.

Egy harmadik opció lehet, a belülről kilincses zár, amelynek külső területén semmilyen kilincs nem található. Így kívülről sem kulcs, sem zár nem áll rendelkezésünkre a bejutáshoz, míg bentről továbbra is akadálymentesen mászkálhatunk. Ilyen típusú zárakkal lakossági felhasználásban nem találkozhatunk, vészkijáratok esetén azonban már annál inkább.