Melyek a leggyakoribb zárfeltörő módszerek?

Amikor a híradóban arról hallunk, hogy szaporodnak a betörések az országban, akkor sokan arra gondolnak, hogy a betörők a filmekből ismert módszerekkel, hajtűvel, drótdarabbal, esetleg bankkártyával nyitják ki az ajtókat.

Pedig a valóság távol áll ettől. Bár kétségtelen, hogy egy olcsó, silány, kínai zárat akár ezekkel a módszerekkel is fel lehetne törni, azért még így is kétséges lenne a siker, és időigényes lenne a folyamat. Az idő pedig a betörő ellenséges, ha zárfeltörésről van szó, hiszen minél tovább tart, annál nagyobb a lebukás veszélye.

Ezért hát gyors és halk módszert keresnek, amiből szintén van bőven, ahogyan silány zárból is, amin ezek a módszerek nagyon jól működnek. A zárroppantást, a zártörés, a fésűzés és az ajtó befeszítése mind-mind hatékony és gyors módszerek. A drágább zárakat persze nehezebb feltörni, de sajnos ezek sem feltörhetetlenek. Ennek ellenére érdemes drágább zárat választani, mert az olcsó, silány zár csak úgy vonzza a betörőket. A leggyakoribb módszerekhez pedig nincs szükség speciális felszerelésre sem, bőven elég egy kalapács, feszítővas vagy fogó.

Hogyan védekezzünk a zárfeltörés ellen?

Hogy elkerüljük a betöréseket, nem tehetünk mást, mind megfelelő zárat választunk az ajtóra. A minőségi zárak ugyan drágábbak, de masszívabbak is, és betörésvédelemmel is el vannak látva. Ez nemcsak abban merül ki, hogy tömörebb, strapabíróbb anyagból készülnek, hanem abban is, hogy a speciális módszerek ellen is jobban védenek. Persze arról szó sincs, hogy ezeket a zárakat ne lehetne feltörni, viszont sokkal tovább tart, mint egy olcsó zárat. Az olcsó zárakat akár 5 másodperc alatt is fel lehet törni, de a védelemmel ellátott zárakhoz nagyobb zaj és több idő is kell.

Emiatt pedig a betörők általában elkerülik az ilyen helyzeteket, hiszen bőven akad még olcsó zárral felszerelt ajtó, amin próbálkozhatnak. Nem véletlen, hogy a biztosítók is védelemmel ellátott zárakat várnak el a lakásbiztosításnál, hiszen ők is szeretnek biztosra menni. Ha tehát védekezni szeretnénk a betörések ellen, akkor ne a záron próbáljunk spórolni.