Melyek a leggyakoribb betöréses módszerek, és hogyan védekezhetünk ellenük?

A betörősek száma még mindig nagyon magas, annak ellenére, hogy a biztonsági rendszerek, ajtózárak, és magunk az ajtók egyre fejlettebbek és biztonságosabbak. Ugyanakkor még mindig nagyon sokan vannak, akik olcsó, silány zárakat választanak, mondván, a drágábbat nem engedhetik meg maguknak, meg hát minek is, hiszen hozzájuk úgysem tör be semmi, nincsenek nagy értékeik. A helyzet azonban az, hogy egyrészt a betörők nem gyémántokat meg kötvényeket keresnek a legtöbb esetben, hanem készpénzt és elektronikai berendezéseket, melyeket könnyű elvinni, például mobilt, tabletet, órát, laptopot. Ezek pedig sok háztartásban megtalálhatóak.

Másrészt a betörők pont az olcsóbb, silány zárakkal ellátott ajtókra vadásznak a leggyakrabban, ugyanis ezeket a legkönnyebb feltörni. A leggyakoribb zárfeltörő módszerek között olyanok szerepelnek, mint a zárroppantás, a zárfésűzés, a zármanipulálás, de az sem ritka, hogy az ajtókeretet egy feszítővassal mozdítják ki a helyéről. Ezek pedig csak akkor működnek gyorsan és hatékonyan, ha az ajtó és a zár nem megfelelő minőségű.

Hogyan előzzük meg, hogy valaki feltörje a bejárati ajtónkat?

Nem véletlen, hogy a lakásbiztosítások esetén is a betöréses lopás elleni biztosítás csak akkor él, kapjuk meg a kártérítést káresemény esetén, ha megfelelő zár kerül fel az ajtóra. A biztosítók is elvárják a védelemmel ellátott zárakat, és ha nincs is biztosításunk, akkor is ezeket érdemes választanunk. Az persze tény, hogy ezek a zárak sem feltörhetetlenek, viszont sokkal nehezebben lehet őket kinyitni erővel vagy akár bármelyik zármanipuláló módszerrel, mint a silány zárakat. Ez pedig fontos tényező.

A betörők ugyanis a leghalkabb és leggyorsabb módszert részesítik előnybe, ez védett zárat pedig sokkal időigényesebb feltörni, vagyis nő a lebukás veszélye, ezt pedig pár elektronikai cikkért nem feltétlen érdemes kockáztatni. Érdemes tehát minőségi zárat választani, de az ajtó állapotát is célszerű ellenőrizni.