Lakatok és kulcsaik

Nem sokan tudják, hogy az Elzett Zár- és Lakatgyár története 1930-ban kezdődött, azonban jogelődje már 1919-ben gyártotta a vasárukat, épület- és bútorzárakat, lakatokat. Ezt Győrben alapította László Zoltán és innen ered az Elzett név is, az alapító monogramjából. A történelem során egyesítették, szétosztották, átnevezték, államosították, majd privatizálták. De az Elzett név fennmaradt, 2001 óta Kaba Elzett Zrt. néven működik. A lakatok azonban nem a 20. században születtek, hisz már az ókori kínaiak is használták.

Bronz, sárgaréz és ezüst

Kínában kulcsos és kulcs nélküli, betűkombinációs lakatokat is használtak már évezredekkel ezelőtt. Ezek blokkjai sárgarézből, ezüstből és bronzból készültek. A régészen az i.u.-i 850-ből rugós lakatokat találtak Angliában. Innen több történelmi emlék is származik, a füstölőházakat zárták lakattal, ezeket kovácsoltvas lemezből alakították ki, azonban ezek nem sok védelmet nyújtottak a behatolás ellen. A lakatok következő generációja már csavarkulcsos volt, a csavart spirális kulccsal nyitották ki, egy erős rugóval húzták fel a zárócsapot.

A következő nagy mérföldkő a 19. század közepén jött el, ekkor születtek meg a skandináv típusú zárak, melyek öntöttvas testtel rendelkeztek, ezeket forgó korongokkal töltötték meg, melyek közepén volt a kulcs helye, és két bevágás a korong szélén. A kulcs addig forgatta az egyes korongokat, míg a tárcsák szélén élvő bevágások a bilincshez nem illeszkedtek és a bilincs ki nem csúszott a testből.

Skandinávok, szerelmesek

A skandináv lakatokkal egy időben születtek meg a szív lakatok, melyek formájukról kapták a nevüket. Biztonságos és tartós megoldást nyújtottak, kifejezetten népszerűek voltak a vasútnál a váltók és kocsik zárására. A szív típusú lakatok továbbfejlődését a test méretének csökkentése jelentette. Így a lakatok olcsóbbak lettek és jobban el is terjedtek.

A lakatok története szerteágazó, az biztos, hogy valamennyi nemzet ma is használja ezt a kicsi, de igen hasznos eszközt. És nem csak azért, hogy megvédje értékeit. Gondoljunk csak az egyre népszerűbb szerelemlakatokra, melyet a szerelmesek helyeznek el egy-egy hídon, korláton.