Kinek a feladata a zárcsere: a főbérlő vagy az albérlő végezze el?

Az albérletek zárjai érdekes kérdést takargatnak, mégpedig azt, hogy kinek a feladata elvégezni. A dolgot meglehetősen érdekes, hiszen a főbérlő a tulajdonosa a lakásnak, de az albérlő használja, vagyis az ő ingóságai vannak benne.

Persze, egy megbízható főbérlő a régi lakók költözése után zárat, vagy legalább zárbetét cserél, így nem kell attól félni, hogy a régi bérlő esetleg vissza talál jönni, és bemegy a lakásba, csak mert van hozzá kulcsa, és mert nem egészen baráti szándékok vezérlik. Ez nem túl gyakori, de jobb félni, mint megijedni.

Ugyanakkor vannak főbérlők, akik ezzel a veszéllyel nem törődnek, ők visszakérték a kulcsot a régi bérlőtől, ő vissza is adta, vagy legalább is adott annyit, amennyit kapott a költözéskor, és ennyivel le is tudják. Ha az albérlő aggódik azon, hogy nem történt zárcsere, természetesen ezt megbeszélheti a főbérlővel költözéskor, de mindenképp érdemes a szerződésbe belefoglalni a részleteket, mert ez vitákat szülhet. Például azt, hogy kinek a pénztárcáját terheli a zárcsere, vagy hogy kinek a feladata elvégeztetni.

A főbérlő tudta nélkül cserélhet zárat egy albérlő?

Elméletileg nem, és nem csak azért nem szabad egy albérlőnek önhatalmúlag cselekednie, mert ezzel vitákat szülhet, a jogi procedúrákról már nem is beszélve, hanem azért sem, mert sosem tudhatja, hogy egy önhatalmú zárcserével nem okoz-e kárt a tulajnak, vagy épp saját magának. Sok albérletre köt lakásbiztosítást a főbérlő, ami viszont kikötheti, hogy milyen zár esetén térit a biztosító, mondjuk betörés esetén. Ha nem jó a zár, akkor a biztosító nem ad kártérítést, ami ugyanúgy károsíthatja a tulajt, mint a bérlőket.

Emellett egy bérlő nem tudhatja, hogy egy tulaj milyen zárat szeretne az ajtajára, másolatvédett-e a kulcs, stb. Ráadásul egy zárcsere nem is biztos, hogy olcsó mulatság, főleg, ha valamilyen biztonsági zárról vagy ajtóról van szó. Arról, hogy milyen zár kerüljön az ajtóra, a főbérlőnek joga van dönteni, hiszen a lakás az ő tulajdonában van. Az albérlő persze javasolhatja a zárcserét, akár fel is ajánlhatja, hogy téríti, de a munkálatok elvégzése előtt mindenképp egyeztetnie kell a tulajjal.