Hogyan védjük meg otthonunkat egy rossz környéken?

Minden városban van olyan városrész, ahová nem szívesen költözünk, mert magasabb a betörések aránya, amint máshol. Amikor új lakást/albérletet keresünk, ennek akár utána is járhatunk. Elvileg a rendőrségen van is erről statisztika, mely nyilvános, de egyes városokban még térkép is van arról, hogy mely városrészek biztonságosabbak. A rossz környékeken olcsóbbak az ingatlanok, legyen szó bérlésről vagy vásárlásról, így sokszor az anyagiak ismeretében kénytelenek vagyunk egy rosszabb környéket választani.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy rettegnünk kell attól, hogy betörnek hozzánk, ha megtesszük a megfelelő óvintézkedéseket. Az egyik fontos lépés, mielőtt beköltözünk új otthonunkba, hogy megnézetjük az ajtók és ablakok állapotát. Emeleti lakás esetén az ablakok kérdése nem lesz olyan fontos, ám az ajtó igen. Ha ugyanis az ajtó meg van vetemedve, akkor hiába a jó zár, egy feszítővassal ki lehet mozdítani a helyéről. Ezt úgy orvosolhatjuk, hogy ajtót cserélünk. A következő lépés a védelmünk biztosítása érdekében egy jó bejárati ajtózár beszerelése.

A megfelelő zárak elengedhetetlenek!

Ahhoz, hogy egy rossz környéken is biztonságba legyenek értékeink rendkívül fontos, hogy minőségi zárak kerüljenek fel a bejárati ajtóra. Ha túl vagyunk az ajtócserén, akkor a zárakra is érdemes egy kicsit odafigyelni. Sokszor ugyanis az ajtóval silány, olcsó zár érkezik, ezeket mindenképp célszerű lecserélni. Ha pedig nem volt ajtócserére szükség, akkor hívjunk zárszerelőt, és nézessük meg, milyen zárak vannak fenn, és azok tényleg biztonságosak-e. Manapság már számos olyan zár létezik, amely védelemmel ellátott, tehát védelmet nyújtanak a legtöbb betöréses módszerrel szemben.

Akát több zár is felkerülhet, a több ponton záródó, biztonsági zár mellé választhatunk hevederzárat is, hogy tényleg biztonságban érezzük magunkat. A védelemmel ellátott zárak pedig nemcsak ezért fontosak. A biztosítók is ezeket várják el lakásbiztosítás esetén, és mivel egy rossz környéken nagyobb az esély a betörésre még védett zárak mellett is, fontos, hogy ne csak védve, de biztosítva is legyünk.