Hányféle zárat találunk egy átlagos otthonban?

Amikor a zárak szóba kerülnek, a legtöbben a bejárati ajtó zárjára asszociálnak, pedig nem feltétlen csak ott lehet zár, és azon sem csak egyféle lehet. A következőkben körbejárjuk a zárakat, hogy egy otthonban hányféle is lehet belőlük. Az egyszerűség kedvéért kezdjük a bejárati ajtókkal, ha már ez a legevidensebb mindenki számára. Nos, bejárati ajtózárból is többféle van, olcsóbb, drágább, a kínálat a silány, kínai márkáktól a minőségi Elzett zárakig terjed. A legjobban úgy járunk, ha több ponton záródó védelemmel ellátott fajtát választunk a bejárati ajtóra.

Természetesen a bejárati ajtóra még különféle hevederzárak is felkerülhetnek, hogy nagyobb biztonságban érezzük magunkat. Ebből is rengetegféle van, érdemes körülnézni a kínálatban. A bejárati ajtók után érdemes a beltéri ajtók zárjaira is figyelmet fordítani. A legtöbb beltéri ajtóra BB zár kerül, melyet egyszerű, tollas kulcsok nyitnak-zárnak. Ha nincs különösebben fontos funkciója a zárhatóságnak, ez is tökéletesen elég lehet. A dolgozószobák zárjai általában kicsit bonyolultabbak, inkább PZ zárak, illetve a WC-k, fürdők esetében kell még megemlíteni a zárak kérdését.

Vannak ugyanis úgynevezett WC zárak, melyek különleges tulajdonsága, hogy kívülről is könnyen lehet őket nyitni, akár egy pénzérme segítségével, így ha kisgyermekes családról van szó, ez nem egy rossz ötlet a WC/fürdő zárhatóságára.

Nemcsak az ajtókra kerülhet fel zár!

Természetesen a zárak nemcsak az ajtók kiváltságai, ugyanis bútorokra is kerülhet fel zár. A bútorzárak lényegesen egyszerűbb konstrukciók, kivéve persze a széfzárakat. Akadnak olyan magánotthonok, ahol fontos a bútor zárhatósága is, legyen szó egy különleges gyűjteményről, vagy otthoni munkavégzés miatt a lakásban tárolt fontos dokumentumokról. De egyre több családnál látni otthon házi széfet is, ahová a fontosabb értékek, esetleg a nagyobb összegű készpénz kerül. A széfek esetében a zárak különösen nagy jelentőséggel bírnak. A bútorzárak esetében is fontos, hogy a zárni kívánt értéket megvédjük, ezért a minőség ebben az esetben is lényeges kérdés.