Elvégezhetjük saját magunk is a zárbetétcserét?

Számos kifejezéssel szembe találhatjuk magunkat akkor, ha a zárszerelés kerül szóba. Ez lehet a zárcsere, vagy a zárbetétcsere is, de sajnos sokszor az emberek nincsenek tisztában azzal kapcsolatban, hogy melyik-melyik, illetve, hogy a két kifejezés között pontosan mik a különbségek.

Zárcseréről akkor beszélhetünk, amikor egy komplett zár kerül kiszerelésre, majd az ajtóba egy teljesen új zárbetét kerül be. Ha pedig zárbetétcseréről van szó, akkor ténylegesen csak a zár belsejében lévő betétet kell kicserélni, azt az elemet, amibe a kulcs forog. Ez utóbbi egy kisebb költségekkel járó, egyszerűbb művelet.

Mikor elég csak a zárbetétet cserélni?

A zárbetétcserére akkor kell sort keríteni, ha alapvetően a zár jól működik, és nem is szeretnénk másikat vásárolni, de elhagytuk a kulcsainkat, beletört a kulcs a zárba, vagy esetleg új ingatlanba költöztünk. A zárbetét szemből nézve egy körte alakú eszköz, ami a zár belsejébe kap helyet. A legtöbb esetben ezeket kívül és belül is lehet működtetni a kulccsal, de el lehet a zárat látni belső tekerőgombbal, vagy vészfunkcióval is.

A zárbetét csere valóban nem egy túl bonyolult procedúra, így aki elég merésznek érzi magát, akár saját maga is megpróbálhatja lebonyolítani, de ezt szakemberek nem szokták javasolni, több okból is. Rengeteg cikk és videó is foglalkozik ezzel a témával, hiszen az emberek manapság a spórolás miatt szeretnének mindent saját maguk megoldani, de ez nem biztos, hogy jó ötlet. Egyrészt, könnyen lehet, hogy csak kiszedni tudjuk a tönkrement zárbetétet, és ott már el fogunk akadni, hogy az újat pontosan milyen módon kell beszerelni, másrészt, az sem mindegy, hogy milyen típusú, milyen méretű zárbetétet vásárolunk meg. Még ha sikerül is kicserélnünk saját magunk a zárbetétet, nagy valószínűséggel nem fog az hibátlanul működni, nem fog az pontosan záródni, hiszen mi magunk nem tudunk olyan precíz munkát elvégezni, mint egy szakember. A minőség és a biztonság mellett ugyanis nagyon fontos, hogy az adott zár tökéletesen, és hibátlanul működjön.