Egy kis Elzett történelem

Nagyon érdekes történet, vajh hogyan is lesz egy monogramból egy emblematikus gyáróriás. 1919-ben Győrben alapult László Zoltán Fémárugyár alapítójának kezdőbetűiből (LZ) valamint németes kiejtéséből alakították ki ezt a márkaelnevezést. Már budapesti kirendeltségük is megnyitott. Először kisipari vasárukkal kezdtek. Később több szabadalom is sikeredett, amelyek épület-, és bútorzárak voltak. 1929-es válság megviselte őket is, sajnos a cég tönkrement. Később, mint családi vállalkozás már Elzett vasárugyár Rt.-ként indult újra, majd terjeszkedett immár külföldre is.

1935-ben fokozatosan áttelepültek Budapestre, és a kulcsgyártás mellett elkezdték a cilinderzárakat is gyártani 37-től, amely nagy sikernek bizonyult.

És akkor jött a 2. világháború

Világégés után az újjáépítésben nagy szerepük volt, ennek ellenére 1948-ban utolérte őket is az államosítás, bő 15évig Elzett Vasárugyárként üzemelt. 1965-ben őket, a Fémárugyárat, a Lemezárugyárat, a Tűzoltókészülékek gyárával stb. a Fémlemezipari Művekhez csatolták. Csak lazán kapcsolódtak egymáshoz, többek között gyártottak lakatot, mágneszárat, hengerzárbetétet, tűzoltókészüléket, játékokat (tán van még aki emlékszik, űrhajó, lépegető csibike, törpeautó) gépkocsizárakat (akkoriban méltán híres Zsigulihoz a zárkészletet éves szinten több százezer darabot)

Azok a jó kis ’80-as évek

Fémlemezipari Műveket feloszlatták 1984-ben, és lett egy vállalat az Elzett Zár- és Lakatgyár belőlük. Különféle vidéki kirendeltségeik is voltak, a hazai zár- és lakatpiac 80%-át lefedték. Részvénytársasággá 1991-ben alakult. Privatizáció folytán a részvények 2/3-át Angyalföldi Vagyonkezelő Rt. szerezte meg, 12% Önkormányzaté, 25%-a a dolgozóké lett. A nevük Elzett Biztonságtechnikai Rt.-re változott. Sajnos mára a kanadai UNICAN-Silca lett a 100%-os tulajdonosa ennek a cégnek. Azért a mai napig is jól csengő név akár itthon, akár Európában és minőséget képvisel az Elzett név.  Jelenleg teljesség igénye nélkül a termékeik: lakatok, zárak, kulcsok, ajtócsukók, elektronikus, mechanikus zárbetétek, elektronikus kilincsek Stb. stb.