Dorma ajtócsukók, ajtóbehúzók

Hogyan kerül az Elzett oldalára a Dorma? A válasz egyszerű. Az év elején lezárult a két cég egyesülése (fúziója), így már DormaKaba a cégcsoport neve.

A Kaba eddig is gyártott sokféle zárat és most már a Dormával egyesülve az automatikus ajtócsukást is biztosítani tudják.

A belvárosi zárszaküzletünk, a Kulcskirály, már több évtizede jó kapcsolatot ápol a Dormával és a Kabával is, termékeik mindig megtalálhatók az üzletünkben.

A Dorma cég termékei a világon mindenhol jelen vannak, a nyílászáró automatikára piacvezetők Európában.

Ajtó automatikára a következő helyeken van igény:

 • kórházak
 • bevásárló központok
 • ipari csarnokok
 • logisztikai központok
 • irodaházak
 • társasházak

Ezek a leggyakoribb Dorma ajtócsukók:

 • Dorma TS 68 karos
 • Dorma TS 72 karos
 • Dorma TS 73V karos
 • Dorma TS 83 karos
 • Dorma TS 90 csúszósínes
 • Dorma TS 91 csúszósínes
 • Dorma TS 92 csúszósínes
 • Dorma TS 93 csúszósínes
 • Dorma TS BTS 75V padló csukó
 • Dorma TS BTS 84 padló csukó

Többnyire fehér és ezüst színben elérhetők az ajtócsikók, ajtóbehúzók. Minden szabványnak megfelelnek, így tűzvédelmi és egyéb követelményekre is be vannak vizsgálva.

Hogyan válasszam ki, mekkora ajtócsukóra van szükségem?

Ez jó kérdés, de a válasz viszonylag egyszerű.

Minden ajtóbehúzó el van látva egy számmal, EN jelöléssel, ami az ajtócsukó erejét mutatja. Ez a szám minél nagyobb, annál nagyobb és nehezebb ajtóra lehet felszerelni.

Példa: Egy EN 3-5 közötti jelölésű ajtócsukó, maximum 100 cm ajtólap szélességig, és 60-80 kg súlyig javasolt.  Ilyenkor minden esetben feltételezzük, hogy az ajtó jó állapotban van és nem lóg, nincsen semmi csukást nehezítő körülmény.

Egy EN 6-7 jelölés, már maximális terhelést bír, tehát lehet az ajtólap akár 140 cm széles is lehet, és 200-300 kg közötti a súlya. Ez a vastagság és magasság paraméterektől is függ. Ezek a határok normál karos ajtóbehúzóra vonatkoznak.

Még két dolgot érdemes megemlíteni.

Csúszósínes ajtócsukó - mikor használunk ilyen megoldást? – Amikor esztétikus rendszert szeretnénk az ajtóra. Ha olyan alumínium portál ajtóval van dolgunk, aminek a megjelenését, kinézetét nem szeretnénk különböző ollókarokkal elrondítani, minden esetben csúszósínes megoldást javasolunk.

Mekkora csúszósínes rendszert lehet egy ajtóra felszerelni?

A csúszósín ereje körülbelül a fele a karoshoz képest, ezt minden esetben figyelembe kell venni. Amikor egy ajtóra normál karos ajtócsukót tervezünk, de mégis inkább csúszósínest szeretnénk, mindenképpen nagyobb erővel ellátott ajtóbehúzóra van szükség.

Van lehetőség a csúszósínes tervezéskor összekötni két ajtócsukót, így megduplázva az erőt egy sínre lehet kötni. Ezek a megoldások már nem olcsók, viszont igen hatékonyak.

Még egy fontos dolgot meg kell említeni, amikor ajtócsukót választunk, hogy mekkora átmenő forgalomra számítunk?

Ha több ezerrel számolunk, mert pl. egy bevásárló központ főbejárata, vagy egy korház ügyeleti osztálya a cél, semmiképpen ne válasszunk mechanikus megoldást. A megnövekedett nyitás – zárást már csak elektromos, mozgás érzékelős automata ajtók képesek megfelelően ellátni.

Privát használat során, mindenképpen érdemes esztétikus terméket választani. Lehetőség van tűzgátló ajtók esetén az ajtó felső részébe kérni egy rejtett ajtócsukó beépítését. Így teljes egészében el lehet tüntetni a szerkezetet.

Szállodák, hotelek esetében is szintén ezt a megoldást szoktuk javasolni,

ITS 96 vagy az ITS 96FL típusok a kézenfekvő megoldás.

Rejtett csukás, lehetséges?  - Igen!

A Dorma padlócsukónak köszönhetően többféle elegáns megoldást tudunk biztosítani.

Elsősorban padlócsukót üvegajtóknál szoktak alkalmazni, ahol a forgáspont adott, de esztétikai szempontok miatt, az ajtó felső részén nem megoldható az olajfék felhelyezése. Itt is többféle ajtómérethez alkalmazható, csere esetén pontosan fel kell mérni a régi típust.

Ha Dorma zárásmegoldást keres, vagy ajtóbehúzó megoldást szeretne alkalmazni, a budapesti Kulcskirály zárszaküzletben jó helyen jár! Központi elhelyezkedésünknek köszönhetően, a városban könnyedén beszerezheti az ajtóhoz szükséges eszközöket!