Az Elzett zárakat elfogadja a biztosító a lakásbiztosításhoz?

Lakásbiztosítása manapság már szinte minden lakástulajdonosnak van, sőt, aki hitelből vesz lakást, bizonyos esetben még kötelező is, hogy rendelkezzen lakásbiztosítással. Azért kötjük, hogy baj esetén kártérítést kaphassunk.

Nem elég azonban, ha csak fizetjük a biztosítás díját, bizonyos feltételeket teljesítenünk kell ahhoz, hogy a kár esetén a biztosító valóban fizessen is. Ilyen feltétel például a zárakra vonatkozik, a biztosító csak akkor fog betörés esetén téríteni, ha a megfelelő zár volt a bejárati ajtónkon.

De milyen zárak felelnek meg a biztosítónak? Nos, erre külön szabvány vonatkozik, amiről a MABISZ lakásbiztosítási útmutatóban, illetve a betöréses lopás- és rablásbiztosítás technikai feltételei című ajánlásban olvashatunk. Márkákra vonatkozó tanácsokat nem találunk, így adja magát a kérdés, hogy az Elzett zárjait elfogadja-e a MABISZ?

Igen, ha az adott zárfajtára vonatkozó előírásnak eleget tesz a zár. A feltételek meglehetősen pontosak, minden zárfajtára kitérnek. Ezekre a tulajdonságra zárvásárlásnál rá tudunk kérdezni, így könnyen kiderül, hogy megfelel-e a biztosítónk számára.

Az okos zárakat is elfogadják a biztosítók?

Ez egy nagyon érdekes kérdés. Manapság egyre több ajtóra kerül okos zár, ennek köszönhetően pedig a mobiltelefonunk válik a lakáskulcsunkká. Sokan ezt biztonságosabbnak tartják, mint a hagyományos megoldást, mások ódzkodnak tőle, hiszen a telefont előbb kilopják a zsebünkből, mint a kulcsokat, így a lakásunk kinyitása is meghiúsulhat.

A biztosítók ebben a kérdésben is elég határozottak, bár az egyes biztosítók eltérő véleménnyel lehetnek erről. Mielőtt biztosítást kötünk, és okos zár van az ajtónkon, mindenképp érdemes utána járni a válasznak.

Ebben az esetben sem fog a biztosító márkákat kikötni, inkább csak azt, hogy mit tudjon az okos zár ahhoz, hogy biztonságosnak tartsa a biztosító is. Mert lényegében erről van szó, a biztosító nem szeret kockáztatni, és ha mi nem teszünk meg legalább alapszintű óvintézkedést azért, hogy védve legyen az otthonunk, akkor kockázatot jelenetünk, így a biztosító sem fizet.