Amivel sose szabad zárat olajozni!

A zárakadás az egyik leggyakoribb zárprobléma, szinte mindenki találkozott már ezzel legalább egyszer. Ilyenkor persze nem gondolunk akkora nagy gondra, sőt, vannak, akik beletörődnek abba, hogy mostantól kicsit feszegetniük kell majd a zárat. Ez azonban akár ahhoz is vezethet, hogy a kulcs a zárba szorul, esetleg beletörik, szóval jobban járunk, ha inkább megolajozzuk a zárat. Ám egyáltalán nem lesz mindegy, hogy mivel. Sokan csak város legendának tartják, de bizony tényleg vannak olyanok, akik a konyhai zsiradékokkal próbálták meg orvosolni a zár akadását.

Az étolaj, az olívaolaj, vagy épp a sertészsír egyáltalán nem alkalmas erre a feladatra, sőt, zsír esetében még nagyobb gondot is okozhatunk, mint amekkora már eleve van. A sertészsír ugyanis beleköthet a zárba még inkább fokozva az akadást, de akár el is tömítheti teljesen. A megfelelő kenés biztosítása persze lényeges lépés a zár akadásának megoldására, viszont a háztartási zsiradék erre egyáltalán nem alkalmas. Az olaj szó sokakat megtéveszt, és ha nem is étolajjal, de mondjuk, motorolajjal, varrógépolajjal vagy babaolajjal próbálkoznak, melyek szintén nem fogják hatékonyan megoldani a zárproblémánkat.

Mit használjunk helyette?

Ahhoz, hogy a zár akadását valóban megszüntethessük, megfelelő kenőanyagot kell használnunk. Az egyik ilyen megoldás a zárolaj, melyet a legtöbb zárszaküzletben lehet kapni, de a barkácsboltokban is érdemes körülnézni. A grafitpor szintén jó megoldás lehet, melyet ugyancsak a zárszaküzletek polcán fogunk megtalálni, de grafit ceruzából is lecsiszolhatunk. Ilyenkor arra figyeljünk, ha a ceruza fa része ne kerüljön bele, mert csak a grafitra van szükség.

Ha nincs zárszaküzlet vagy barkácsbolt a közelben, akkor a WD 40 univerzális kenőanyag is jó megoldás lehet. Ez a folyadék biztosíthatja a megfelelő kenést, a kialakításának köszönhetően pedig könnyen a zárba juttathatjuk. Persze megeshet, hogy a zár akadását nem a kenés hiánya okozza. Ha a kenés ellenére folyamatosan visszatér a probléma, akkor érdemes szakember segítségét kérni.