Ajtózárak: ár vs. biztonság

Ha véleménykutatást szerveznénk, akkor az nyilván arra az eredményre mutatna rá, hogy a legtöbbeknek fontos tényező az ár a zár kiválasztása során. Ez rendben is van így, hiszen már maga az ár is sok mindent elmond a zárunkról. Az árat ugyanis sok tényező befolyásolja. Ám az első és legfontosabb kérdés, amin mindenkinek el kell rágódnia a zár kiválasztásakor, hogy mégis mennyit ér a biztonság. A következő kérdés pedig, hogy vajon a zár biztonságossága egyenlő arányban áll-e a zár árával.

A zárárak nagyban függhetnek azok márkájától, a keresletüktől és a jellegüktől is. Fontos tényező továbbá az is, hogy több zár is létezik, amelyek különböző célokat szolgálnak. Például nem mindegy, hogy egy zárral a bejárati ajtónk vagy a kapunk biztonságát szeretnénk-e biztosítani. Mindezek miatt úgy tűnik, hogy mindig lesznek zárak, amelyek biztonságosabbak és drágábbak a többitől. De a kettő nem jár feltétlenül együtt. Az árat a biztonságon felül sok más dolog is befolyásolhatja.

Ár vs. Biztonság

Az igazság az, hogy a legtöbb ember tudja, hogy a biztonság kellene, legyen az első számú szempont a zár megvásárlásakor, azonban arra is figyelmet fordítanak, hogy a megvásárolandó zárért a lehető legkevesebbet fizessék. Sokan ráadásul tévesen úgy gondolják, hogy a biztonságért bankot kell robbantaniuk. Nagyon sok effektíve biztonságos megoldás közül lehet választani, amelyekért nem kell nagyon megcsapolnunk a családi büdzsét. Mindazonáltal természetesen a magasabb minőségű ajtózárakért magasabb árat is kell fizetni. Hiszen a minőségesebb zárak sokkal nagyobb ellenállással rendelkeznek. Tehát ezek nagyobb biztonságot is nyújtanak. És ha nagyon lecsökkentenénk a zárra szánt költségeket, akkor a biztonságunkat vinnénk a vásárra. Ez pedig nem biztos, hogy a megfelelő döntés lenne. Persze nem szükséges a legdrágább márkát választanunk, hiszen nem biztos, hogy az lesz a legbiztonságosabb, azonban abban is biztosak lehetünk, hogy a legolcsóbb sem lesz az.

Egyébként gondoljunk csak arra, hogy ha úgy döntünk, hogy a zár ára fontosabb a biztonságosságánál, akkor később lehet, hogy sokkal többet vesztünk, mint egy drágább zár ára. Hiszen előfordulhat, hogy pont a biztonság hiánya miatt történik kár az ingatlanunkban vagy a személyes dolgainkban. A biztonság mellett azonban vannak további tényezők is, amelyek befolyással lehetnek az árak alakulására.

A zárárak alakulására ható tényezők

A zár árának fontos tényezője az, hogy valójában az ajtózár milyen típusáról is van szó. Az ajtózár-típusok ugyanis nem univerzálisak. Alapvetően léteznek hagyományos ajtózárak és okos-zárak. Természetesen szélesebb körben még a hagyományos ajtózárakat használják, így azokkal sokkal többen érintkeznek, mint az okos-zárakkal. A hagyományos zárakat sokkal több helyen is alkalmazzák, míg az okos-zárak inkább csak otthonokban és kereskedelmi helyiségekben használatosak. De persze a kettő kombinációjának a használata is előfordulhat. Árban persze az okos-zárak magasabb kategóriát képviselnek. Legalábbis a legegyszerűbb okos-zár drágább, mint a legegyszerűbb hagyományos zár. Azonban ebben a helyzetben az ár nem ekvivalens a biztonsággal, hiszen az okos-zárak számos kiberbiztonsági sérülékenységgel is rendelkeznek.

Az ár függ az ajtózár minőségi fokozatától is. Minél magasabb fokozatú egy zár, az annál minőségesebb és biztonságosabb is. És persze ezzel együtt a magasabb fokozat magasabb árat is jelent természetesen. Tehát ebben az esetben az ár arányos lesz a biztonsággal.

A zár ára függ továbbá attól is, hogy miképpen is lett az beépítve az ajtóba. És persze ez ugyanakkor a biztonság mértékét is befolyásolja. Persze mindez furcsának tűnhet, hiszen a telepítés módja nem számít bele magának a zárnak az árába, de az egész zárcsere végső összegét igenis befolyásolja. Nem ugyanannyiba kerül ugyanis az, ha professzionális lakatost hívunk, vagy ha önmagunk végezzük a zárcserét. Elsőre lehet, hogy az utóbbi megoldás olcsóbbnak és kifizetődőbbnek tűnhet, de ha beleszámoljuk a ráfordított időnket, az esetleges szerszámvásárlást és a végül kapott biztonságot, akkor mégis ezzel jövünk ki majd drágábban. Nem beszélve arról, hogy a biztonsági szint is magasabb lesz, ha egy lakatos kellő szakértelemmel felszerelkezve építi be az új zárat.

Az árat illetően nagyon nagy különbségek lehetnek az egyes zármárkák között is. Vannak ugyanis márkák, amelyek már igencsak ismertek és keresettek, melynek köszönhetően a záraik drágábbak is. Persze erre a híres márkák már rá is szolgáltak, tehát a nagyobb árért nagyobb minőséget és biztonságot is kapunk. Azonban ettől függetlenül a legnépszerűbb ajtózárak nem feltétlenül a legjobbak is. Nem szabad ugyanis összekeverni a népszerűséget a minőséggel. Egyes termékek lehetnek nagyon népszerűek pusztán azért is, mert olcsók és könnyen hozzáférhetőek, ahogy azért is, mert az áruk csak valamivel magasabb, de nagyon biztonságosak.

Mindent figyelembe véve elmondható, hogy a biztonság és az ár között igenis van összefüggés, azonban a többi tényezőt is mindig figyelembe kell venni. Mindazonáltal a biztonságot nem szabad feláldozni az árral szemben.