3 ok, amiért mindenképpen meg kell ejtenünk egy zárcserét

Vannak olyan esetek, amikor néhány dolgot meg kell tennünk annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb biztonságban tudhassunk magunkat, családunkat és értékeinket a saját otthonunkban. Biztonsági szempontok tekintetében a bejárati ajtó, illetve a zárszerkezet kulcsfontosságú.

Sokan sajnos a mai napig nem veszik eléggé komolyan azt, ha azt tapasztalják, hogy a zár, ami a bejárati ajtajukban van nem működik megfelelően, pedig egy rosszul működő zárat egy rutinos betörő pillanatok alatt fel tud törni.

Persze zárat cserélni senki nem szeret, de mégis vannak olyan helyzetek, amikor nem érdemes ezt tovább halogatni, hiszen igaz a mondás: Jobb félni, mint megijedni!

Mikor nem maradhat el a zárcsere

A zárcsere valójában nem egy túlságosan bonyolult dolog, de ehhez szükségünk lesz egy hozzáértő szakemberre is. Ebben az esetben spórolni sem jó ötlet, ugyanis egy gyenge, olcsó, silány minőségű zár nem ad számunkra akkora biztonságot, mint egy minőségibb társa.

  • Ha eltűnik a lakásunk kulcsa, és nem is találjuk később azt meg, mindenképpen gondolnunk kell arra, hogy ezek a kulcsok lényegében bárki zsebébe bekerülhettek. Még akkor is, ha pótkulcsunk van, meg kell ejteni a zárcserét, vagy a zárbetét cserét.
  • Költözés után, még saját ingatlan esetében is fontos, hogy ki legyen cserélve a zár, hiszen soha nem tudhatjuk biztosra azt, hogy hány embernek van saját kulcsa a lakásunkhoz. Bár az adás-vételi szerződésben mindig fel kell tüntetni azt, hogy a régi tulajdonos minden kulcsot átad nekünk, de soha nem tudhatjuk, hogy hány pótkulcsa van még az ingatlanhoz, melyeket akármikor szabadon használhat a későbbiek során.
  • Ha tönkrement a zár a bejárati ajtónkba, akkor felesleges azt saját magunk megbütykölni, hiszen sosem fogunk tudni olyan munkát végezni, mint egy szakember. Ha azt tapasztaljuk, hogy a zár szorul, nehezen záródik, és nyílik, akkor érdemes még időben felkeresni egy szerelőt, hiszen ebben az esetben még szereléssel megmenthető lehet a zár. Ha azonban teljesen tönkrement a zárszerkezet, mindenképpen újra kell cserélni azt.